4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında basın açıklaması yayımlayan İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), hayvanları korumak konusunda bir arpa boyu yol alınamadığını ve bu yıl da günün buruk bir şekilde kutlandığını söyledi.
Açıklamayı İVHO Yönetim Kurulu adına yapan Prof. Dr. Murat Aslan, "Her seçim öncesi gündeme gelen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hâlâ meclisten geçmeyi bekliyor. Diğer yandan, toplum baskısıyla hayvana şiddet vakalarına verilen sembolik cezalar kamu vicdanını tatmin etmiyor. Üzerinde neredeyse tüm siyasi partilerin görüş birliğine vardığı taslağın, geçen 15 yıla rağmen neden bir türlü çıkarılmadığını merak ediyor, yetkililerin samimiyetini sorguluyoruz" dedi.
Hayvanların refahını ve sağlığını kapsayan uygulamaların, hayvan hakları ihlallerini cezalandıran bir yasa ile belirlenmesi gerektiğini ve yaptırımlar olmadıkça 4 Ekim kutlamalarının "Dostlar alışverişte görsün" etkinlikleri olarak kalacağı basın açıklamasında ifade edildi.
Basın açıklamasında deprem gerçeğini hayvanlar açısından değerlendiren bir kurum olmadığını belirten meslek odası, "Yine de eğitimden mevzuata tüm kurumların daha gerçekçi ve sonuç alıcı çalışmalar yapması, bu canlıların da dünyamızın parçası olduğu gerçeğinin bilincinin herkese aşılanması gerekmektedir" dedi.
İVHO, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında boyama kitapçıkları dağıtacaklarını ve okullarda bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını duyurdu. Meslek odası, gerekli yaptırımların hayata geçirilmesi taleplerinin yanı sıra bütün bir yıl boyunca, bu ilginin hayvanseverler tarafından devam etmesini temenni etti.
Prof. Dr. Murat Aslan'ın İVHO Yönetim Kurulu adına yayımladığı açıklamanın tam metni şöyle:
"Kaplumbağalar gide gide ömür tüketti,
Arılar kilometrelerce yoldan polen taşıyarak milyonlarca ton bal yaptı,
Göçmen kuşlar birkaç kez dünyayı dolaştı,
Biz insanlar Hayvanları Koruma Günü’nde bir arpa boyu yol alamadık.
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü bu yıl da buruk bir şekilde kutlanıyor. Zira sivil toplum örgütleri, hayvan severler ve özveriyle çalışan veteriner hekimlerin tüm çabalarına karşın, dünyamızın ayrılmaz parçaları olan hayvanların hakları ve refahına ilişkin sorunlar giderek büyüyor. Dahası çoğunlukla gözden kaçırdığımız halk sağlığı sorunları da gittikçe artıyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşam alanları daralan sokak hayvanlarına yönelen şiddet ve kötü muamele örneklerine her geçen gün yenileri eklenirken, onları korumak yolunda mevzuat anlamında ne yazık ki halen net bir adım atılamadı. Her seçim öncesi gündeme gelen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hâlâ meclisten geçmeyi bekliyor. Diğer yandan, toplum baskısıyla hayvana şiddet vakalarına verilen sembolik cezalar kamu vicdanını tatmin etmiyor. Üzerinde neredeyse tüm siyasi partilerin görüş birliğine vardığı taslağın, geçen 15 yıla rağmen neden bir türlü çıkarılmadığını merak ediyor, yetkililerin samimiyetini sorguluyoruz.
Hayvan refahı ve sağlığına ilişkin uygulamalar ve özellikle hayvan hak ihlallerinin cezai yaptırımları yasayla net bir şekilde çizilmedikçe, 4 Ekim kutlamaları ve mesajları ancak “dostlar alışverişte görsün” etkinlikleri olacaktır. Çeşitli STK’ların bu gün için düzenlediği birçok farkındalık etkinliğine, az sayıda hayvan severin ise yıl boyu mücadelesine rağmen ertesi günü her şey eskisi gibi devam etmektedir.
Diğer taraftan, yakın zamanda yeniden herkesi korkutan deprem gerçeğini hayvanlar açısından değerlendiren bir kurum veya yetkili olmamıştır. Bu olumsuz tabloya rağmen, başta yerel yönetimlerde çalışan meslektaşlarımız olmak üzere tüm veteriner hekimler büyük bir özveri göstermekte, zorlu çalışma şartlarına aldırmadan hayvan dostlarımıza yardım etmeye çalışmaktadır. Yine de eğitimden mevzuata tüm kurumların daha gerçekçi ve sonuç alıcı çalışmalar yapması, bu canlıların da dünyamızın parçası olduğu gerçeğinin bilincinin herkese aşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde bu coğrafyada hayvan hakları konusunda tarihten gelen hoşgörü ve merhamet geleneğine karşın, hayvanlara uygulanan şiddet, acı, ızdırap haberlerini duymaya devam edeceğiz.
İVHO olarak çocukların ısırılmasını önlemek ve hayvan sevgisini küçük yaşta aşılamak amacıyla her yıl dağıttığımız boyama kitapçığını bu yıl da bazı belediyelerimizin desteğiyle çeşitli etkinliklerde dağıtacağız. Üyelerimiz geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da okullarda bilgilendirme yapacak, boyama kitapçıklarımızı dağıtacaklar. Hayvan haklarına ve refahına katkı sağlayan bu gibi çalışmaların tüm hayvan severler tarafından yıl boyunca devam ettirilmesini dileriz. Kitapçık ve afişleri bastırıp dağıtmak isteyen herkese tarafımızdan taslak gönderilmektedir."