Ekonomi

İstanbul ve Kocaeli’de 2019'da kasım ayında emlak vergisi ödenecek

19 Ağustos 2019 14:07

Yeminli Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi Ahmet Ozansoy, İstanbul ve Kocaeli illerinde emlak vergisi ve diğer belediye vergilerinin ertelemesinin kaldırıldığını fakat ne zamandan beri kaldırılmış olacağı yönündeki ihtilafa cevap verdi. Emlak Vergisi Kanununun 30. maddesine göre birinci taksitin mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksitin de kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödendiğini belirten Ozansoy, "İstanbul ve Kocaeli’nde kimi belediyeler, yıllardır haksız yere kaybettikleri gelirlerine tekrar kavuşma heyecanı içerisinde 2019 yılının Kasım ayında emlak vergisi ikinci taksitini almak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Vergiyi doğuran olayın bu tarihten sonra geliştiği durumlarda herhangi bir sorun bulunmadığını kaydeden Ozansoy emlak vergisinde durumun bu kadar net olmadığını belirtti. Ozansoy yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Lakin emlak vergisi açısından durum o kadar net değil. Zira emlak vergisi, Kanun’un 11 ve 21’inci maddeleri gereği (vergi değerini tadil eden sebeplerin ortaya çıkması hali hariç) genel olarak Ocak ve Şubat aylarında tahakkuk ediyor. Fiilen ise şu anda artık tahakkuk işlemlerinin eskiden olduğu gibi manuel olarak teker teker yapılması gerekmediğinden, bilgisayar programları üzerinden 2 Ocak tarihinde tahakkuk işlemleri tamamlanmış oluyor.

Ödeme süresi ise yine 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 30’uncu maddesine göre birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti ise Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.

İstanbul ve Kocaeli’nde kimi belediyeler, yıllardır haksız yere kaybettikleri gelirlerine tekrar kavuşma heyecanı içerisinde 2019 yılının Kasım ayında emlak vergisi ikinci taksitini almak istiyorlar."

Ahmet Ozansoy, İstanbul ve Kocaeli'nin emlak vergisi ödeme tarihinin 2020'de başlaması gerektiğini belirterek gerekçe olarak, Emlak Vergisi Kanunu'nda yer alan, mükellefiyetin, muafiyetin düştüğü tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlayacağını belirten maddeleri gösterdi.

Yazının tamamı için tıklayın