Gündem

İstanbul ve Ankara Barosu, Erdoğan'ın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi hakkında ne düşünüyor?

"Metinler iyi niyet belgeleri gibi görünüyor, dönüp uygulamaya bakacağız"

31 Mayıs 2019 07:30

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (30 Mayıs 2019) Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıkladı. İstanbul Barosu Başkanı avukat Mehmet Durakoğlu, açıklanan paketi "hayaller bülteni" olarak değerlendirirken; İzmir Barosu Başkanı avukat Özkan Yücel de, metinlerin iyi niyet belgeleri gibi göründüğünü kaydederek, "Temennilerden ibaret bir belge. Biz barolar ve hukukçular olarak dönüp uygulamada ne yaptılar ona bakacağız" dedi.

Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek ve Seyhan Avşar'ın haberine göre, İstanbul Barosu Başkanı avukat Durakoğlu, yeni yargı paketine ilişkin olarak şu değerlendirmede bulundu:

"Bu taslağı özü itibarıyla Avrupa Birliği çerçevesinde özellikle 23-24’üncü fasılların açılmasıyla ilgili olarak birliğin bizden talep ettiği bir geleceğe yönelik projeksiyon diye değerlendirmek gerekiyor. Yani yargı ile ilgili yapılacakları açıklayan bir hayaller bülteni diye de bakmak lazım. Bu çok açık bir biçim de bizim için burada belirtilen şeylerin yasa maddesi gibi değişmiş olduğundan değil değişeceğinden bahsetmek lazım."

Öte yandan Durakoğlu, yapılması planlanan avukatlık sınavı için de, "Bizim için önemli bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

"Uygulamaya bakacağız"

 İzmir Barosu Başkanı avukat Özkan Yücel de şöyle konuştu:

"Temennilerden ibaret bir belge. Giriş bölümünde bile birtakım problemleri barındırıyor. 2015’te de bir strateji geliştirme projesi vardı. Bu reformda yenilenmiş bir şey yok öncekilerin devam ettirilmesi. Bir hukukuçunun hayır diyemeyeceği unsurları da barındırıyor içerisinde. Fakat 12. numara başlıkta ‘hak ve özgürlüklere ilişkin temel perspektif’de diyorki tutuklama bir cezalandırma aracı değildir’. Mevzuatı bu konuda iyileştireceğiz diyorlar. Anlaşılmayan nokta şu konu mevzuat değil problem bu mevzuatı uygulayacak hâkimler ve savcıların olması. 1 yıldan 4 yıla cezayı gerektiren ‘Cumhurbaşkanın hakaret suçlaması’ sebebiyle siz yargı önüne çıkanı tutuklarsanız mevzuata ne yazarsanız yazın. Zaten mevcut mevzuatta bunların hepsi var. İnsanlar bu suçlama sebebiyle 4 ay 5 ay tutuklu kalıyorlar. 2015’te de aynı maddeler sunuldu ama sene olmuş 2019 biz hala aynı maddeleri konuşuyoruz. Önemli olan şey bunların uygulanabileceği ortamı sağlamak. Yargı bağımsızlaştırılmalıdır."