Gündem

İstanbul Tabip Odası: Akbelen Ormanı'na sahip çıkanlara uygulanan şiddet kabul edilemez

01 Ağustos 2023 10:12

İstanbul Tabip Odası (İTO), Muğla Akbelen Ormanı'nda devam eden ağaç kesimiyle ilgili, “Doğa katliamları yeniden yaşanmasın diye, Akbelen Ormanı'na ve yaşam alanlarına sahip çıkan bölge halkına ve duyarlı kesimlere uygulanan şiddet ve hukuksuz müdahaleler kabul edilemez. Devletin öncelikli görevi; Anayasa ve uluslararası sözleşmeler gereği sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını korumaktır” açıklamasında bulundu.

İTO, Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mevkiindeki Akbelen Ormanı'nda maden sahasının genişletilmesi amacıyla devam eden ağaç kesimiyle ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı.

"Akbelen Ormanlarından Elinizi Çekin! İkizköy Halkının Yanındayız" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:  

Akbelen Ormanı katlediliyor

"Muğla Akbelen Ormanı, yurttaşların hukuki, meşru mücadelesine rağmen katlediliyor. Muğla'nın Milas İlçesine bağlı İkizköy'de Akbelen Ormanı'nda maden sahası ilan edilerek; doğanın, ormanlık alanların ve yaban hayatının katledilmesi çevre ve insanlık suçudur. 

Termik santral için binlerce dönüm ormanlık alan yok edildi

Ormanlarımıza, yaşam alanlarımıza yönelik bu saldırıyı kınıyoruz. Muğla'da yer alan 3 farklı termik santral için bugüne kadar binlerce dönüm ormanlık alan yok edildi. Termik santraller için açılan kömür madenleri nedeniyle bu bölgede 12 yerleşim alanı ortadan kaldırdı. Maden alanlarında artık ürün ekilemiyor, ağaç dikilemiyor, arıcılık ve hayvancılık gerçekleştirilemiyor. 

Bu katliamlar yeniden yaşanmasın diye

Tüm bu doğa katliamları yeniden yaşanmasın diye, Akbelen Ormanı'na ve yaşam alanlarına sahip çıkan bölge halkına ve duyarlı kesimlere uygulanan şiddet ve hukuksuz müdahaleler kabul edilemez. Unutulmamalıdır ki devletin öncelikli görevi; Anayasa ve uluslararası sözleşmeler gereği sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını korumak, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemektir. 

Meslek örgütlerinin hazırladığı raporlar dikkate alınmalı

Ormanlık alanların taşıdığı bütün değerlerle birlikte korunması için; ilgili uzmanlar, bilim insanları ve meslek örgütlerinin hazırladığı rapor, görüş ve öneriler dikkate alınmalı; maden işletmeleri için verilen izinler iptal edilerek doğa karşıtı yatırım, proje ve uygulamalar derhal durdurulmalıdır. Bizler İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu olarak, İkizköy halkının direnişini destekliyor, ağaç kesiminin ve yaşanan tahribatın bir an önce durdurulması gerektiğini haykırıyoruz.”