Gündem

İstanbul'da 10 milyon seçmen sandık başında: Oy verme işlemi başladı

Kaç vatandaş, nasıl oy kullanacak; valilik hangi güvenlik önlemelerini aldı?

22 Haziran 2019 10:41

T24
Merve Bavra

İstanbullular yaklaşık 90 günün ardından 23 Haziran Pazar günü bir kez daha sandık başına gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), AKP’nin “kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı ve 754 sandıkta görev alan sandık başkanlarının kanuna aykırı bir biçimde seçildiği” gerekçesiyle yaptığı itiraz doğrultusunda iptal ettiği İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimi bu pazar bir kez daha tekrarlanacak.

Kent genelinde kurulacak 31 bin 124 sandıkta oy kullanacak olan 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 21 aday arasından tercihini yapacak. Tekrarlanan seçimlerde, 31 Mart'takinden farklı olarak seçmene tek oy pusulası sunulacak.

AKP, CHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olmak üzere 4 parti ve 17 bağımsız adayın yarıştığı seçimlerin oy pusulası için bir önceki seçimlerdeki sıralama kullanıldı, yarıştan çekilen adaylar çıkarıldı. Adaylar 22 Haziran Türkiye saati ile (TSİ) 18:00'de seçim kampanyalarını sonlandıracak.

TIKLAYIN - İşte 23 Haziran seçimlerinin tüm adayları: Kim kimdir, 31 Mart'ta kaç oy aldı?

Oy verme işlemi bugün (23 Haziran 2019) saat 08:00’da başlayıp 17:00’da sona erecek. Ancak, oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

Vatandaşlar, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden (secmen-ist.ysk.gov.tr/), e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

Nasıl oy kullanacağız?

* Seçmen kağıdı sadece seçmeni yönlendirici, hangi okulda, hangi sandıkta oy kullanacağı konusunda bilgilendirici bir vasıf taşıyor. Oy kullanacağınız sandığı ve okulu öğrendiğiniz takdirde seçmen kağıdına gerek yok.

* Oy vermeye giderken yanınıza Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı'nızı, nüfus cüzdanınızı götürün. Eğer kimliğiniz kaybolduysa, Geçici Kimlik Belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeleriyle de oy verebilirsiniz. Ancak üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart. Bu belgelerden herhangi birini vermeyen seçmen oy kullanamaz.

* Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olduğundan bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.

* Sandık görevlilerinden alacağınız tek oy pusulası ile tek zarf ile mühür basacağınız yere geçeceksiniz.

Tercih ettiğiniz bölüme mührü taşmayacak şekilde basacaksınız. Oy pusulanızı size verilen zarfın içine koyarak ağzını kapatarak şeffaf sandığa atacaksınız.

* Bir diğer önemli nokta da oyunuzu kullandıktan sonra, sandık görevlisinin önünde duran seçmen kağıdında adınızın karşısına imza atmanız.

* Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. !!! Ancak bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez, oy kullanma sırasında yardım edemez.

TIKLAYIN - İstanbul seçimine saatler kaldı: Anketlerde son durum ne? İşte bugüne kadar yapılan 16 anket

Nüfus müdürlükleri hani saatler arasında açık olacak?

İstanbul Valiliği, 22-23 Haziran 2019 tarihlerinde İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri'nin 08:30-17:00 saatleri arasında hizmete açık olacağını duyurdu.

Dikkat; oyunuz çöpe gitmesin!

Geçersiz oy örnekleriJandarma bölgesinde 1’i seyyar, 454 sandık ve 9 bin 976’sı cezaevinde olmak üzere toplam 142 bin 760 seçmen, polis bölgesinde de 155’i seyyar, 30 bin 670 sandık ve 10 milyon 428 bin 179 seçmen vatandaş bulunuyor.

Her seçimde on binlerce oy yanlış kullanım sebebiyle çöpe gidiyor. oylarınızın geçersiz kılınmaması için mührün tercih edilen siyasi partinin adının altındaki yuvarlak alana basılması gerekiyor. Mührün, yuvarlak alanın yanındaki düz çizgilerin dışına taşmaması gerekiyor. Karalanmış, işaret konulmuş veya yırtık pusulalar geçersiz olacak.

*Yukarıdaki görsel geçersiz oy örneklerini göstermektedir.

İstanbul Valiliği seçim için hangi önlemleri aldı?

Öte yandan seçim öncesi İstanbul Valiliği, üst düzey güvenlik önlemlerinin alınacağını açıkladı. Seçim Güvenliği Tedbirleri Planı yürürlüğe koyan valilik, bu kapsamda Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit Başkanlığında Seçim Güvenlik Koordinasyon Merkezi, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir Başkanlığında Seçim Koordinasyon Bürosu ile Vali Yardımcısı Bahattin Atçı Başkanlığında (GAMER) Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi oluşturdu.

İstanbul'da 52 bin 506 güvenlik gücü personeli görev yapacak

İstanbul Valiliği tarafından il jandarma komutanlığından 5 bin 632, il emniyet müdürlüğünden 46 bin 524, Sahil Güvenlik Boğazlar Marmara Grup Komutanlığı'ndan da 350 olmak üzere toplam 52 bin 506 personel görevlendirildi. Valilik tarafından tüm birimlerin; yeterli sayıda kara, deniz ve hava araçlarıyla seçim günü emniyet ve asayiş hizmeti sunacağı belirtilirken, il dışından 2 bin 64 emniyet mensubunun da İstanbul'da görevlendirildiği duyuruldu. 

'Olası' elektrik kesintileri için önlem

Valilik tarafından yapılan açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

"İBB, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Türk Telekom, Elektrik İdareleri, seçim günü ile ilgili olarak özellikle talimatlandırılmış ve gerekli tedbirleri almışlardır. Valiliğimiz Seçim Koordinasyon Bürosu yönetiminde; Seçim Güvenlik Koordinasyon Merkezi, GAMER, İlçe Kaymakamlıklarımız, Güvenlik Güçlerimiz; İSKİ, İGDAŞ, Elektrik İdareleri, Kara, Hava, Deniz ve Demiryolu ulaşımı, sağlık ve itfaiye hizmet birimleri 7/24 saat esasına göre kesintisiz hizmet sunacaklardır."

"Oy verme günü, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleri gereği umuma açık eğlence yerleri kapalı tutulacak; içkili mekânlar ile umuma açık yerlerde alkollü içki içilmeyecek ve satılmayacaktır. Seçim günü emniyet – asayiş hizmetlerinde görevli olanlar haricinde hiç kimse, ruhsatlı dahi olsa silah taşımayacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçiminin huzur ve güven ortamında gerçekleştirilmesi için seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrası ile ilgili her türlü tedbir alınmıştır. Seçimlerin İstanbul’umuza, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, görev alan herkese başarılar diliyoruz."

YSK’dan sandık kurulu başkanlarına mesaj

Ayrıca YSK tarafından sandık kurulu ve seyyar sandık kurulu başkanları ile bina sorumlularına bir mesaj gönderildi. Mesajda sandık kurulu başkanlarının dikkat etmeleri gereken hususlara dikkat çekilirken, sıralanan maddeler sandık müşahitti olarak görev alacak vatandaşlar için da önem arz ediyor. YSK'nın sitesinde yer alan mesajda yer alan maddelerin bir bölümü şöyle:

* Üzerinde YSK tarafından verilen mühürlü ve imzalı yaka kartı bulunan uluslararası gözlemcilerin, oy verme öncesi, oy verme ve sayım döküm işlemleri süresince sorularına cevap verilmesi, sandık sonuç tutanağının bir örneğini ilan edilen yerden veya müşahitlerden alabilecekleri ve ayrıca her türlü kolaylığın gösterilmesi gerekmektedir.

* Oy torbasında bulunan birleşik oy pusulaları ve oy zarfları 23 Haziran 2019 Pazar günü sandık kurulunun huzurunda açılacak ve sayılacaktır. 

* Seçim günü sandık kurulu en geç saat 07.00’de görevlendirilen sandık alanında toplanır. Sandık kurulu başkan dahil en az 4 kişi ile oluşur. Sandıkta, siyasi partili asıl üye yerine yedek üye görev aldıysa yedek üye görevli olduğu sandıkta oy kullanamayacağından kayıtlı olduğu sandıkta oy kullanmasını sağlayınız.

* Oy zarfları ile birleşik oy pusulalarını sayınız. Oy pusulalarının arka yüzünü ve oy zarflarının ön yüzünü sandık kurulu mührü ile mühürleyiniz. Bu hususları tutanak defterine geçiriniz.

* Görev yaptığınız sandıkta oy kullanacak görevlilerin Örnek 142 görev belgelerinin oy kullanma işleminden sonra alınarak torba içinde ilçe seçim kuruluna teslim edilmesi gerekmektedir.

* Sandık başına gelen seçmenin önce sandık seçmen listesinden ismini bularak, imza hanesinin boş olduğunu tespit edip T.C. Kimlik No.sunu taşıyan resmi dairelerce verilen soğuk damgalı, kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli ve resmi belgelerden biri ile oyunu kullandırınız sonra Sandık Seçmen Listesine imzasını atmasını sağlayınız.   

* Seyyar sandık kurulu ile ilişkilendirilen sandık kurulu, seyyar sandık kurulu gelmeden ve uygunluk teslim tutanağı ile geçerli ve geçersiz zarfları teslim almadan kendi sandığını açamaz.

* Sayım döküm işlemlerinin yapıldığı odanın kapısının açık tutulması ve sayım dökümü izleme hakkı olanlara işlemleri izlemeleri için gerekli kolaylığın gösterilmesi gerekmektedir.   

* Sayım döküm işlemine başlamadan önce, sayım döküm cetvelinin boş ve yazısız olduğunu hazırda bulunanlara gösteriniz. Tarafınıza verilen sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanakları sandık numaranıza göre düzenlendiği ve karekod taşıdığı için ait olduğu sandık dışında kullanmayınız.           

* Sandık Sonuç Tutanağında (Örnek:54/1) "Not" bölümündeki eşitliklerin sağlandığından emin olunuz.  

* Sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalanıp mühürlenen sandık sonuç tutanaklarının bir örneği geri dönüş zarfı içinde ilçe seçim kuruluna verilecektir. Sandık sonuç tutanakları sandık kurulu üyelerince imzalanıp bir örneği sandık çevresine asılır. Talep eden siyasi partiler ve müşahitlere imza karşılığı verilir.  

* Oyların sayım ve döküm işlemi tamamlandıktan sonra sandık alanında seçim ile ilgili evrak bırakmayınız, Oy torbasını sandık kurulu başkanı ve siyasi partili üyeler arasından ad çekme ile belirlenecek en az iki üye ile birlikte ilçe seçim kuruluna en kısa sürede teslim ediniz.