Gündem

Cinsel istismar mağduru yüzlerce çocuğun dosyası incelendi: Failler arasında kamu görevlileri de var!

Çocuk istismarı vakalarında gebelik, kürtaj ve doğum gibi detaylar ortaya çıktı

26 Ocak 2024 11:03

Adli Tıp Dergisi’nde Ayşegül Tonyalı, Gül Karaçetin, Hacer Ayşen Atik Tosunlar ve Binay Kayan Ocakoğlu tarafından “Çocuk cinsel istismarında mağdur ve istismar özelliklerinin değerlendirilmesi: Bir çocuk izlem merkezi deneyimi” isimli makalede İstanbul’da incelenen 384 çocuk dosyasında gebelik, doğum ve kürtaj vakalarının, failler arasında da 45 kamu görevlisinin olduğu ortaya çıktı.

2015-2020 tarihleri arasında olası cinsel istismar şüphesiyle değerlendirilen vakaların dosyalara ek adli ve psikiyatrik değerlendirme sonucu cinsel istismar teşhisi konulan vakalar da bu çalışmaya dahil edildi. Veriler, vakaların demografik özellikleri, bildirim yöntemleri, istismarcının yaşı, mağdurla olan ilişki türü, ilgili kurumlarca yapılan işlemler ve diğer parametreler dahil olmak üzere kaydedildi. Vakalar, 0-6, 7-11 ve 12-18 yaş aralıkları olmak üzere üç kategoriye ayrıldı.

Aile içi cinsel istismar

Medyascope'tan Gülseven Özkan'ın haberine göre, yapılan araştırmada toplam 384 vaka incelendi. Vakaların 320’si (yüzde 83,3) kız iken 64’ü (yüzde 16,7) erkeklerden oluştu. Mağdurların ortalama yaşı 12,7 olarak kayıtlar geçti.

İstismarların 268’i (yüzde 69,8) basit cinsel istismar iken, 114’ü (yüzde 29,7) nitelikli cinsel istismar şeklinde olduğu görüldü. Basit cinsel istismarda bulunan kişiler daha çok yabancılar iken, nitelikli cinsel istismarda bulunanların çoğu arkadaş veya sevgili çıktı. Aile içi cinsel istismar olan ensest, olguların yüzde 15’ini oluşturdu.

Bunların 26’sı (yüzde 6,8) birinci derece, 35’i (yüzde 9,1) ikinci derece akrabaydı. 45 vakada (yüzde 11,7) ise istismarcı, mağdura hizmet veren kamu çalışanı olduğu görüldü. Olguların çoğunluğunun kolluk kuvvetleri tarafından yönlendirildiği belirlendi.

17 vakada gebelik

Cinsel istismar mağdurlarına paydaş kurumlar tarafından gerçekleştirilen hizmetlere yönelik bulgular değerlendirildiğinde, 69 (yüzde 18) vakada sosyal inceleme istendi. 17 (yüzde 4,4) çocuk ve ergen için koruma kararı çıkarıldı. 20’sinin (yüzde 5,2) bakım tedbiri kapsamında kurum bakımına alındığı görüldü.

Olguların 79’u (yüzde 20 ,6) eşlik eden psikiyatrik sorunlar sebebiyle çocuk ve ergen psikiyatri bölümüne sevk edildi. Gebelik değerlendirmesi sonuçlarında 17 vakada gebelik 1 vakada kürtaj gerçekleşmiş, 3 vakada ise doğum olduğu görüldü. Buna göre oransal olarak bakıldığında vakaların yüzde 4,4’ünde gebelik devam ederken, yüzde 0,3’inde kürtaj yapıldı, yüzde 0,8’inde ise doğum gerçekleşti.

Araştırmacıların bulgularına göre 79 vakada (yüzde 20,6) çocuk ve ergen psikiyatri konsültasyonu istendi. 196 vakada ise (yüzde 51) aile görüşmesi yapıldı.

En çok tanıdıklara karşı suç işleniyor

İstismarcının arkadaş veya sevgili olma oranı yüzde 20,3 olup, yabancı yüzde 24 ve uzaktan tanıdıklardan yüzde 22,4 oldu. Yapılan araştırmalar, tutarlı bir şekilde hem çocuk hem de akran suçluların en çok tanıdıklarına karşı suç işleme eğiliminde olduğunu ortaya koydu.

Türkiye’de Çocuk İzlem Merkezleri’ne yönelik çalışmaların 2008 yılında başladığı ve ilk çocuk izlem merkezi 2010 tarihinde Ankara’da kurulduğu vurgulandı. Bu kurumların sayısının göreceli olarak az olması ve sistemin yeni kurulması nedeniyle bu konuda yapılan çalışmaların çok fazla olmadığı dile getirildi.

Her 10 çocuktan biri cinsel istismara maruz kalıyor

Makalede ayrıca dünyada ve Türkiye’de yapılan diğer araştırmalara da yer verildi. Bunlara göre dünyada 10 çocuktan 1’i 18 yaşından önce cinsel istismara uğruyor. 2016 yılı verilerine göre Türkiye’nin çocuk cinsel istismar suçunda dünya genelinde 3’üncü sırada yer aldığı belirtildi.