Gündem

İstanbul'da hastanenin yenidoğan ünitesinde sıcak su borusu patladı, üç günlük bebek öldü: "Kaç oradan kaç, bebekler var orada ya!"

04 Ağustos 2024 11:07

Güncelleme: 04 Ağustos 2024 20:44

İstanbul'da Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinin tavanı, sıcak su borusunun patlaması nedeniyle çöktü, 8 bebek itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldığı olaydan sonra, SES Aksaray Şubesi, bir bebeğin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığından yapılan açıklamada da, "Tüm bebekler nakledildikten sonra gebeliğin 29. haftasında doğan, 3 günlük ve 1100 gram ağırlığında, entübe vaziyette takip edilen bir bebeğin tıbbi durumunda kötüleşme meydana gelmiştir. Yapılan tüm müdahalelere rağmen bebek kurtarılamamıştır. Konuyla ilgili olarak adli ve idari soruşturma devam etmektedir" denildi.

Edinilen bilgiye göre, 2020'de pandemi döneminde Atatürk Havalimanı yerleşkesine 45 günde yapılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde dün gece tehlike atlatıldı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde, tavandan geçen sıcak su tesisatında patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle tavan çöktü. Olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Yenidoğan ünitesinde tedavi gören 8 bebek, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Ünite, 2023 Nisan ayında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi binalarının hasarlı olmasından kaynaklı Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne taşındı. 

Patlama yaşanan hastane pandemi döneminde Atatürk Havalimanı yerleşkesine 45 günde yapılarak 31 Mayıs 2020'de açılmıştı. Açılışa katılan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerektiğinde tamamı yoğun bakım için kullanılabilecek bin 8 yatak kapasiteli hastanenin yurt dışından gelecek hastalara da hizmet edebilecek durumda olduğunu belirterek, "Yurt dışından bir hasta geliyorsa, uçakla gelip hemen bir yaya mesafede hastaneye gelecek tedavisini olacak ve tedaviden sonra da yine uçakla buradan nereye gidecekse uluslararası ise uluslararası, ulusal ise ulusal olarak hemen ulaşabileceği menziline ulaşacaktır" demişti.


İstanbul'da Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ndeki yenidoğan yoğun bakım ünitesinin koridorundaki asma tavanda sıcak su tesisatının patlaması sonucu kısmı çökme meydana geldi, kuvözde tedavi gören 8 bebek tahliye edildi.

AA'da yer alan habere göre, olayda 8 bebeğin tedavi gördüğü hasta yoğun bakım odalarının zarar görmediği belirlendi.

Buradaki 7 bebek, personel tarafından yan bloktaki çocuk yoğun bakım ünitesine nakledildi. Kalan bir bebek, tavandan akan sudan etkilenmemesi için itfaiye ekiplerince kaldığı odanın penceresinden tahliye edildi.

"Bunların 3'ü riskli bebekti"

Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Emin Köse, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yenidoğan yoğun bakım ünitesinin koridorunun tavanındaki sıcak su tesisatında sızıntı yaşandığını söyledi.

Burasının hasta odalarıyla ilişkili olmadığını dile getiren Köse, sıcak suyun etkisiyle buhar oluşunca yenidoğan ekibinin 8 bebeği çocuk yoğun bakım ünitesine transfer etmeye başladığını anlattı.

Başhekim Köse, "Bunların 3'ü riskli bebekti. Gün içerisinde bazı tedaviler alan, ara ara iniş çıkışları olan, kaybedilme tehlikesi yüksek olan bebekler... O yüzden zaten bu çocukların aileleri sürekli bilgilendiriliyor. Bebeklerden bir tanesinin bu transferden yarım saat kadar sonra olaydan bağımsız bir şekilde -çünkü bu herhangi bir çocuğumuza ya da kuvözüne işte su gelmesi ya da herhangi bir buhardan etkilenme gibi bir durum söz konusu değil- durumunda biraz daha kritikleşme olunca arkadaşlar hem aileye bilgi veriyorlar hem de gerekli müdahaleleri yapıyorlar ama maalesef kaybediliyor." diye konuştu.

Bazı sağlık çalışanlarının suyla ıslandığını ancak herhangi bir yanık durumunun yaşanmadığını kaydeden Köse, suyun çeşmeden akan sıcaklıkta olduğunu belirtti.

Patlama sonrasında çekilen görüntü: "Kaç oradan kaç... Bebekler var orada ya!"

O anlarda çekilmiş bir görüntüye de ANKA Haber Ajansı ulaştı. Görüntülerde, sıcak su borusunun patlamasıyla çöken asma tavandan bölgeye yayılan kaynar su görülürken; bir görevlinin de "Kaç! Çık oradan çık! Sıcak su, sıcak su...” diye uyardığı kişinin “Orada biri var mı” diye sorması üzerine “Bebekler var orada ya” ifadesini kullandığı duyuluyor.

 

 

"Çocuklar, kuvözde taşındığı için dışarıya temasları olmuyor"

Doç. Dr. Emin Köse, çalışanların bir bebeği suyun aktığı yerden çıkarmak istememesi nedeniyle itfaiyenin çağrıldığını söyledi.

"Yandaki blok olduğu için bebeği camdan veriyorlar." diyen Köse, şöyle devam etti:

"Yenidoğan ünitesinin camları kapalı yani açılmıyor. O yüzden camı kırmak için itfaiyenin müdahalesi oluyor. Bir tanesi bu şekilde naklediliyor. Çocukların hepsi hemen yan bloktaki çocuk yoğun bakımına transfer ediliyor yani hasta odalarının ne tavanında ne de içerisinde su veya çökme söz konusu değil sadece koridorda olan bir hadise. Zaten çocuklar kuvözde taşındığı için dışarıya temasları olmuyor."

Olay sırasında hastanede olduğunu dile getiren Köse, tavanın tamamının çökmediğini, kısmi bir olayın meydana geldiğini, sızıntı nedeniyle yerde su biriktiğini sözlerine ekledi.

"Sıcak su kaçağı nedeni ile oluşan buhara bağlı yaralanma gelişmemiştir"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada, saat 00.02'de koridorda asma tavan üzerinden geçen sıcak musluk suyu borusundan fıskiye tarzında bir sızıntı meydana geldiği ve iç ortam sıcaklığının düşük olması nedeni ile sislenme şeklinde buhar yayılımı oluştuğu kaydedildi.

Başlangıçta sadece sızıntı sesinin duyulduğu yaklaşık 3 metre uzunluğunda 2 metre genişliğindeki koridorun asma tavanında çökme meydana geldiği bilgisinin yer aldığı açıklamada, "Yoğun bakımda çalışan nöbetçi doktor ve hemşireler derhal hastaların odalarına giderek bebekleri kontrol etmiş ve eş zamanlı olarak itfaiye başta olmak üzere yetkililere haber verilmiştir. Bu sırada Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde bu koridora bağlı olan 8 ayrı çift kapılı bağımsız odada tedavi gören, düşük doğum ağırlıklı prematüre 8 bebek, kontrollü bir şekilde hastane bünyesindeki diğer Yoğun Bakım Ünitesine kuvöz içerisinde transfer edilmiştir. Tüm medikal sistemler ve cihazlar normal seyrinde çalışmaya devam etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi:

"Bu süreçte herhangi bir hastane çalışanında, bebeklerde ve refakatçi annelerde sıcak su kaçağı nedeni ile oluşan buhara bağlı bir yaralanma gelişmemiştir. Tüm bebekler nakledildikten sonra gebeliğin 29. haftasında doğan, 3 günlük ve 1100 gram ağırlığında, entübe vaziyette takip edilen bir bebeğin tıbbi durumunda kötüleşme meydana gelmiştir. Yapılan tüm müdahalelere rağmen bebek kurtarılamamıştır. Konuyla ilgili olarak adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Vefat eden bebeğin ailesine ve yakınlarına başsağlığı diler, diğer hastalarımıza ve çalışanlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz."

SES Aksaray Şubesi: Patlamada bir bebek öldü

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendirası (SES) Aksaray Şubesi, pandemi döneminde Atatark Havalimanı yerleşkesinde 45 günde yapılıp açılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde dün gece sıcak su tesisatında yaşanan patlamada asma tavanın çökmesi sonucu yeni doğan ünitesinde bebeklerin oksijensiz kaldığını, tahliye için çaba harcayan sağlık emekçilerinde kesilerin oluştuğunu, bir bebeğin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Açıklamada, "Bu olay; alınmayan tedbirleri, yeterli ve bilimsel denetim yapılmadan kabulü gerçekleşen tesisleri, yönetimlerin liyakatsizliğini kısaca ihmalin vehametini gözler önüne sermiştir" denildi.

2020 yılında pandemi sürecinde Atatürk Havalimanı yerleşkesinde 45 günde yapılıp açılışı yapılan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde dün gece yarısı bir patlama oldu. Yeni doğan ünitesinde sıcak su borusunun patlaması sonucu asma tavan çöktü. İtfaiye ekipleri devreye girdi. 8 bebek tahliye edildi. 

"1 bebek öldü"

SES Aksaray Şubesi, yeni doğan ünitesinde bebeklerin oksijensiz kaldığını, tahliye için çaba harcayan sağlık emekçilerinde kesilerin oluştuğunu, olayda bir bebeğin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Sağlık emekçileri, küvezin bozuk olması nedeniyle hipotermi olduğunu belirterek, "Bu ne kaza ne de kaderdir. Bunun adı cinayettir" diye tepki gösterdi.

SES Aksaray Şubesi Yönetim Kurulu adına yapılan açıklama şöyle:

"Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesinde dün gece yarısı yeni doğan yoğun bakım ünitesinde sıcak su tesisatının patlamasıyla tavanın çöktüğünü, ünitede 5'i entübe 3'ü ise spontan takip edilen bebeklerin tedavi gördüğünü, maalesef entübe takip edilen 1 prematüre bebeğin yaşamını yitirdiğini, sağlık emekçisi arkadaşlarımızın da bebekleri tahliye ederken yaralandığını öğrenmiş bulunmaktayız.

"Başarı hikayesi olarak reklam edilişini dün gibi hatırlıyoruz"

Sendikamızın örgütlü olduğu bu hastanede daha önce teknik ve yapısal sorunlar ilgililere iletilmesine rağmen bu somut olaydan da anlaşılacağı üzere gerekli bakım ve tadilatlar ciddiyetle yapılmamıştır. Isıtma sistemleri bozuk küvezler ve oksijen desteğinin verilemediği bu kaotik faciada bebekleri tahliye eden sağlık emekçilerinde cam kesileri ve yanıklar oluşmuştur. 2020 yılında pandemide acil durum hastanesi olarak açılışını bizzat Cumhurbaşkanının yapmış olduğu bu hastanenin 45 gün gibi kısa bir sürede yapılışıyla övünülmesini, büyük bir başarı hikayesi olarak reklam edilişini dün gibi hatırlıyoruz.

"Yılana kadar haşerelerin cirit attığı..."

2023 Nisan ayında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi binalarının hasarlı olmasından kaynaklı Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne taşındı. Üçüncü basamak bir üniversite hastanesi alt yapısı fiziki koşulları üçüncü basamak sağlık hizmeti sunumuna uygun olmayan bir alana tıkıştırıldı. Kervan yolda dizilir misali personelin ve hastaların ulaşımının zor olduğu, hastane etrafında hiçbir eczane, medikal, yerleşim yerinin olmadığı, yılana varana kadar haşerelerin cirit attığı, kışın ısınmanın klima ve elektrikle sağlandığı, sık sık yemekhaneden besin zehirlenmelerin yaşandığı ilkel koşullarda sağlık hizmeti sunulan bir hastaneye dönüştü. Geçici denerek önlem almayan, açılan soruşturmaları zamana yayarak unutturan hastane idaresi, iş kazalarını da örtbas etmeye devam etmektedir. Yüzlerce personeli ve hastayı etkileyen gıda zehirlenmeleri için açılan soruşturma bunun açık göstergesidir. İhmali olanlar tespit edildiği için soruşturma başka birine devredilerek unutturulmaya çalışılmakta, sonuçlandırılmamaktadır. Liyakatsiz idareciler ve yöneticiler görevlerini yapmayarak suç işlemeye devam etmektedirler"

"Şifa vermesi gereken kurumlarımız bizim ve hastalarımızın mezarına dönüşmesin istiyoruz"

Sağlık kurumları halk ve sağlık emekçileri açısından sağlıklı ve güvenli olmak zorundadır. Şifa vermesi gereken kurumlarımız bizim ve hastalarımızın mezarına dönüşmesin istiyoruz. Bu olay; alınmayan tedbirleri, yeterli ve bilimsel denetim yapılmadan kabulü gerçekleşen tesisleri, yönetimlerin liyakatsizliğini kısaca ihmalin vehametini gözler önüne sermiştir. Bir bebeğimizin yaşamını yitirdiği bu faciada bebeğimizin yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Yaralanan sağlık emekçisi arkadaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bilinmelidir ki yaşanan bu faciaya davetiye çıkaranların ortaya çıkarılması ve gerekenin yapılması için olayın takipçisi olacağız"