Gündem

İstanbul'da 4.6 büyüklüğünde deprem!

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, depremin olası İstanbul depreminin meydana geleceği Marmara Denizi Kuzey Anadolu Fay kolu üzerinde gerçekleştiğini söyledi

24 Eylül 2019 11:03

İstanbul'da saat 11:00'de Marmara Denizi Silivri açıklarında 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul'un birçok ilçesinden hissedildi. Silivri'de bazı okullar tedbir amaçlı boşaltıldı. Depremin ardından üç artçı deprem gerçekleşti. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, depremin, olası İstanbul depreminin meydana geleceği Marmara Denizi Kuzey Anadolu Fay kolu üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremin 4.6 büyüklüğünde, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin 4.7 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. 

Saat 10.30'da da yine Silivri açıklarında 3.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

"Hasar ve yaralı yok"

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz deprem hakkında abir açıklama yaptı. Yılmaz "Silivri açıklarında meydana geldi. Korkulacak bir şey yok ama deprem gerçeği ile yüzleşmemiz gerekiyor. Hasar ve yaralı olduğuna dair henüz bir bilgi yok" dedi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "Deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır" bilgisi verilidi.

Türk Kızılay da Twitter'da yaptığı paylaşımda "İstanbul Silivri'de meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 4,6 büyüklüğündeki deprem sonrası gelişmeler Kızılay ekiplerimiz tarafından yakından takip edilmektedir" denildi.

Tekirdağ Valiliği: Hasar ihbarı yapılmadı

İstanbul'un yanı sıra Tekirdağ ve bazı ilçelerinde de hissedilen depremle ilgili Tekirdağ Valiliği'nden yapılan açıklamada herhangi bir hasar ihbarı yapılmadığı açıklandı. Açıklama şöyle denildi:

"İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre;  Marmara Denizi Silivri Marmara Ereğlisi açıklarında, bugün saat 11.00'de 4.6 büyüklüğünde, derinliği 5.36 olan bir deprem meydana gelmiştir. Deprem, ilimiz merkez ve ilçelerinde hissedilmiş olup, deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, 110, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır."

"İstanbul depremine neden olacak kollardan birinde"

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise deprem ile ilgili "Depremin ne getireceğinin bekleyip görmek lazım" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, yaşanan depremin İstanbul depremine neden olacak kollardan birinde gerçekleştiğini belirtti. Barış, “Bu tetikleme değil. İstanbul’da deprem yaratacak kollardan biri olan kuzey kolda gerçekleşti. Marmara denizinin içerisindeki kuzey kolda olan bir deprem” dedi. Barış deprem önlemleri konusunda da şu uyarılarda bulundu:

"Asıl güvenmemeleri gereken şey mobilyalar. Portmanto, büfe gibi eşyaların sabitlenmesi gerekiyor. Bakın ülkede çocuklar ölüyor. Lavabo düşüyor, televizyon düşüyor bebekler ölüyor. Bizlerin eşyaları sabitlemeyi öğrenmemiz lazım. Panikle kaçmak daha büyük problem. Savrulan kaplamalar, kiremitler bizi hiç olmadığımız sıkıntılara sokabilir. Türkiye bir deprem ülkesi. Marmara Denizi’nde bir gün mutlaka deprem olacak. Benim beklentim çok yakın değil, hazırlanmak için vaktimiz var. Ama hemen hazırlanmaya başlamalıyız. Depremin zararını azaltacak yöntemler var. Başka türlü Türkiye'de depreme hazır olmamız mümkün olmayacak."

"70 kilometre uzunluğu olan bir parça var, burası kırılırsa büyük bir deprem yaşanacak"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Süleyman Pampal, “İstanbul depremini 17 Ağustos 1999’dan beri konuşuyoruz. Oldukça isabetli yorumlar söz konusu. Marmara’da ayrıntılı çalışmalar gösterdi ki küçük depremlerin olduğu kesim bizim korktuğumuz kesim. Silivri’nin güneyinde bölgede kırılmamış bir kesim var. 70 kilometre uzunluğu olan bir parça olduğu gündemde. Burası kırılırsa özellikle Avrupa Yakası’nın kıyı kesimini etkileyen büyük bir deprem yaşanacak. Bu depremin üs merkezi kıyıya yakın. Umulur ki bu fay parçası tamamen kırılmasın ve yeniden büyük bir depremi yaşamayalım. Önümüzdeki dönemde yaşayacağız, bunu söylemekte fayda var. Bu bölgede kırılmamış parçanın beklemekte olduğunu, bu kesimde olmasının bir miktar korkutucu olduğunu eklemek istiyorum” dedi.

"Son bir haftada 27 deprem"

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, “Marmara Denizi çevresinde son bir haftada 27 deprem meydana geldi. Bu depremler arasında en büyüğü 4.6. 4,6 büyüklüğündeki depremin ardından artçı üç deprem meydana geldi. Meydana gelen deprem Marmara Denizi Kuzey Anadolu Fay kolu üzerinde meydana geldi. Olası İstanbul depremi bu fay üstünde meydana gelecek. Bu aktiviteyi gözlemlemekteyiz. Orta kuvvette hissedilmiştir. Yapılarda herhangi bir hasar oluşturmaz, vatandaşlar tarafından hissedilir" diye konuştu.