Dünya

İsrailli Bakan Ben-Gvir'den Biden'a eleştiri: Trump olsaydı...

04 Şubat 2024 19:59

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, "İsrail'in savaş çabalarına zarar verdiğini" söyleyerek, "Trump olsaydı İsrail'e Hamas'ı yok etmek için daha fazla özgürlük sağlardı" dedi. 

Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının ardından Gazze'de topyekün katliama girişen İsrail ile ABD yönetimi arasındaki ipler gerilmeye devam ediyor. 

İsrail'in Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini eleştirip "İsrail'in savaş çabalarına zarar verdiğini" söyledi.

AA'nın aktardığına göre The Wall Street Journal (WSJ) gazetesine röportaj veren  Ben-Gvir, Joe Biden yönetimini eleştirdi.

Donald Trump'ın bu yıl yapılacak seçimlerde yeniden başkan olması halinde "İsrail'e Hamas'ı yok etmek için daha fazla özgürlük sağlayacağını" savunan, Biden yönetiminin İsrail'in savaş çabalarına zarar verdiğini söyleyen İsrailli bakan "Biden, İsrail'e tam destek vermek yerine Gazze'ye Hamas'ın eline geçen akaryakıt ve insani yardım göndermekle meşgul. Eğer Trump yönetimde olsaydı ABD'nin tavrı tamamen farklı olurdu" diye konuştu.

Ben-Gvir, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin kitlesel göçüne ilişkin ise "Gazze'dekileri mali teşviklerle dünyanın çeşitli bölgelerine gönüllü göçe teşvik ediyoruz, bu gerçek bir insani çözüm" iddiasında bulundu.

"Anlaşmazlıklar olabilir bunlar ilgili yerde ele alınmalı"

Öte yandan Ben-Gvir'in açıklamalarına "İsrail'in dış ilişkilerine zarar verdiği" gerekçesiyle İsrail siyasi çevrelerinden de tepki geldi.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, X'ten yaptığı açıklamada, "Bizim en büyük ve en önemli müttefikimizle bile anlaşmazlıklar olabilir ama bunlar ilgili platformlarda ele alınmalı, medya araçlarındaki sorumsuzca açıklamalarla değil" ifadelerini kullandı.

Ben-Gvir'in açıklamalarının İsrail'in stratejik ilişkilerine, devlet güvenliği ve içinde bulunduğu durumda savaş çabalarına zarar verdiğini söyleyen Gantz, Ben-Gvir'i iç güvenlik meseleleriyle ilgilenmek yerine İsrail'in dış ilişkilerinde büyük zarara yol açtığını belirtti.

İsrail'de ana muhalefet lideri Yair Lapid de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Ben-Gvir'in, WSJ gazetesinde yer alan röportajının İsrail'in uluslararası konumuna, savaş çabalarına ve güvenliğine doğrudan zarar verdiğini ayrıca Ben-Gvir'in dış politikadan hiçbir şey anlamadığını ortaya çıkardığını vurguladı.

Muhalefetteki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri ve eski Başbakan Lapid, Ben-Gvir'in engellenmesi gerektiğini belirterek Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ise hükümetindeki aşırıcıları kontrol altına alamadığını ifade etti.