Dünya

İsrail ve Hamas'tan, UCM başsavcılarının tutuklama emri talebine tepki; İsrail, özel komuta merkezi kuracak

Hamas, UCM kararının "kurban ile celladı eşitlediğini" söylerken İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, karara karşı özel komuta merkezi kurulacağını açıkladı

20 Mayıs 2024 16:19

T24 Dış Haberler

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, mahkemeden, 7 Ekim'de İsrail'e yapılan saldırılar ve ardından Gazze'de yaşanan savaş nedeniyle Hamas lideri Yahya Sinvar ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarmasını istediğini söyledi. Hakkında tutuklama emri çıkarılması istenen isimler arasında a İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, El Kassam Tugayları liderlerinden Muhammed Diab İbrahim el Masri ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye de bulunuyor. 

TIKLAYIN | Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı açıkladı; İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas liderleri Sinvar ve Haniye hakkında tutuklama emri isteniyor

Hem Hamas hem de İsrail cephesinden UCM başsavcılarının tutuklama emri kararlarına tepki geldi. Hamas, UCM kararının "kurban ile celladı eşitlediğini" söylerken İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, karara karşı özel komuta merkezi kurulacağını açıkladı. 

Hamas: Kurban ile celladı eşitliyor

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri, Reuters'e yaptığı açıklamada üç Hamas lideri hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının "kurban ile celladı eşitlediğini" söyledi.

Ayrıca kararın İsrail'i "imha savaşı" olarak adlandırdığı savaşı sürdürmeye teşvik ettiğini iddia etti.

İsrailli yetkililerden tepkiler

İsrail Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, UCM savcısının Başbakan için tutuklama emri çıkarma talebini kınadı.

Gantz, "Kendisini alçak terörden korumaya kararlı demokratik bir ülkenin liderleri ile kana susamış bir terör örgütünün liderleri arasında paralellik kurmak adaletin derin bir çarpıtılması ve açık bir ahlaki iflastır" dedi.

Muhalefet lideri Yair Lapid ise açıklamayı "bir felaket" olarak nitelendirerek kınadı ve "Bu affedilemez. Adil bir savaş yürüttük ve yürütüyoruz ve bu konuda sessiz kalmayacağımızın açık olması gerekiyor" dedi.

İsrail, özel komuta merkezi kuracak

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz da Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin açıklamasının ardından özel bir komuta merkezi kurulacağını açıkladı.

Katz, İsrail Başbakanı ve Hamas'ın Gazze'deki lideri için tutuklama emri çıkaran mahkemenin kararını, 7 Ekim saldırılarının kurbanlarına karşı "sınırsız bir cepheden saldırı" ve "sonsuza kadar hatırlanacak tarihi bir utanç" olarak nitelendirdi. 

Savcının kararına karşı çıkmalarını sağlamak için dünyanın dört bir yanındaki mevkidaşlarıyla konuşmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Şimdi ne olacak?

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, son üç yıldır İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de gerçekleştirdiği eylemleri ve 7 Ekim'den bu yana da Hamas'ın eylemlerini soruşturuyor.

İsrail mahkemeye üye değil ve yargı yetkisini tanımıyor ancak Filistin, 2015 yılında üye devlet olarak kabul edildi.

UCM yargıçları şimdi delillerin tutuklama emri çıkartmak için yeterli olup olmadığına karar verecek.

UCM savcısının tutuklama emri talep etmesi ile hakimlerin bu konuda karar vermesi arasında haftalar hatta bazen aylar geçebiliyor.