Dünya

İsrail ve Hamas arasındaki geçici ateşkes son gününe girdi: Gözler sürenin uzatılıp uzatılmayacağında, İsrail baskı altında

ABD Başkanı Joe Biden, Benim amacım, bizim amacımız, daha fazla rehinenin çıktığını görmeye devam edebilmemiz ve Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine daha fazla insani yardım ulaştırabilmemiz için bu duraklamanın yarından sonra da devam etmesini sağlamak" dedi

27 Kasım 2023 10:39

T24 Dış Haberler

İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes, son 24 saatine girdi. Ancak Hamas, daha fazla rehineyi serbest bırakması karşılığında duraklamayı uzatmaya istekli olduğunu açıkladı. Gözler, geçici ateşkesin uzatılıp uzatılmayacağında. 

ABD Başkanı: Amacımız bu duraklamanın yarından sonra da devam etmesini sağlamak

ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü yaptığı açıklamada, "Benim amacım, bizim amacımız, daha fazla rehinenin çıktığını görmeye devam edebilmemiz ve Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine daha fazla insani yardım ulaştırabilmemiz için bu duraklamanın yarından sonra da devam etmesini sağlamak" dedi. 

Çatışmaların, esirlerin serbest bırakılmaya devam ettiği sürece durmasını istediklerini söyleyen Biden, "Bölgedeki tüm oyuncuların bunu sona erdirmek için bir yol aradıklarını hissediyorum, böylece rehinelerin hepsi serbest bırakılacak ve... Hamas artık Gazze'yi tamamen kontrol edemiyor" dedi. 

Hamas, ateşkesi uzatmaya istekli

AFP'ye konuşan bir kaynak, Hamas'ın ateşkesi uzatma konusunda istekli olduğunun sinyalini verdiğini ve grubun arabuluculara ateşkesi "iki ila dört gün" uzatmaya açık olduklarını söylediğini aktardı.

Harekete yakın kaynak, "Direniş, bu süre içinde 20 ila 40 İsrailli mahkumun serbest bırakılmasını sağlamanın mümkün olduğuna inanıyor" dedi.

Ateşkes uyarınca İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli mahkûm karşılığında 150 rehine dört gün içinde serbest bırakılacaktı. Ayrıca her 10 İsrailli rehinenin serbest bırakılması karşılığında ateşkesin bir gün daha uzaması öngörülüyordu. 

Reuters: Ateşkesin uzatılması konusunda anlaşma çok yakın

Reuters'a konuşan Mısırlı güvenlik kaynakları; Mısırlı, Katarlı ve ABD'li müzakerecilerin, Gazze'deki geçici ateşkesin uzatılması konusunda anlaşmaya varmaya yakın olduklarını söyledi.

Söz konusu kaynak, uzatmanın süresi ve hangi mahkumarın serbest kalacağı konusundaki görüş ayrılıklarını gidermek için müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Bu bilgi,  ilk anlaşma uyarınca ilan edilen dört günlük ateşkeste bugün birkaç saat içinde serbest bırakılması beklenen rehineler konusundaki müzakerelerin hala sürdüğü bir ortamda geldi.

İsrail'e baskı

İsrail, rehinelerin ailelerinin yanı sıra müttefiklerinden de ateşkesi uzatıp daha fazla kişinin serbest bırakılmasını sağlaması için büyük baskı görüyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Pazar günü BFMTV'ye yaptığı açıklamada, aralarında Fransız vatandaşların da bulunduğu tüm rehineler serbest bırakılana kadar ateşkesin uzatılmasının "iyi, yararlı ve gerekli" olacağını söyledi.

Dün İsrail tarafından serbest bırakılan 39 Filistinli gençle birlikte ateşkesin başlamasından bu yana serbest bırakılan tutuklu sayısı 117'ye ulaştı. 

Hamas 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus vatandaşını teslim ettiğini açıkladı ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi de Pazar günü bu kişilerin Gazze'den başarıyla nakledildiğini doğruladı. Reuters'a konuşan bir kaynak, toplamda 100 kadar rehinenin serbest bırakılabileceğini söyledi.