Dünya Basınında Bugün

İsrail Tahran'ı hedef alıyor, İngiliz güçleri "destek verebilecek durumda değiliz" dedi | Dünya Basınında Bugün

03 Ekim 2024 10:12

T24 Dış Haberler

The Wall Street Journal, İsrail'in Tahran'ı hedef aldığını duyururken, Netanyahu bedel ödetecekleri tehdidinde bulundu. İngiltere, İsrail'e destek olabilecek silah yeterliliğine sahip olmadıklarını ifade ederken, Rusya yaşanan ödeme zorlukları nedeniyle "takas sistemi" başlattıklarını duyurdu. 

3 Ekim 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Wall Street Journal | İsrail Tahran'ı hedef alıyor 

İran, İsrail genelindeki hedeflerini artırarak savaş tarihinin en büyük balistik füze saldırılarından birini başlattı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tahran'ın "büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini" ifade ederken, ne zaman ve nasıl karşılık verileceği belirsizliğini koruyor. İsrail'in eski başbakanı Naftali Bennet, "Hizbullah ve Hamas felç oldu, İran'ın açığa çıktı. Şu an çıplak ve savunmasızlar ve kendilerini koruma yetenekleri yok" diye konuştu. 

The Daily Telegraph | İngiliz güçleri İsrail'i savunabilecek durumda değil 

İngiltere Silahlı Kuvvetleri'nin, İsrail'i İran'ın balistik füze saldırısından koruyamayacağı iddia edildi. Eski savunma bakanı Ben Wallace, İran füzelerini vuracak silahlardan yoksun olduklarını ve yetersiz donanıma sahip olduklarını ifade etti. İngiltere'nin Tip-45 füzesavar muhriplerinin de karşılık vermekte zorluk çekeceği söylendi. 

Al Arabiya | Ukrayna'nın Harkov kentinde Rus güdümlü bomba apartmana isabet etti, 10 kişi yaralandı

Yetkililer, Rus güdümlü bir bombanın Çarşamba gecesi geç saatlerde Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'da beş katlı bir apartman bloğuna isabet etmesi sonucu yangın çıktığını ve en az 10 kişinin yaralandığını söyledi. Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "şehre yönelik uzun bir saldırı serisinin sonuncusu" olarak tanımladığı saldırının ardından Ukrayna'nın Batılı destekçilerinden daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı. 

The Moscow Times | Rusya, ödeme güçlükleri nedeniyle para yerine mandalina kabul edecek

Rus şirketleri, Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlardan kaynaklanan ödeme zorluklarını aşmak amacıyla, parasal işlemlere gerek kalmadan ekonomik alışverişleri kolaylaştırmak için Pakistan ile takas sistemi kurduklarını duyurdu. Alternatif ticaret düzenlemesi, Moskova'daki ilk Pakistan-Rusya Ticaret ve Yatırım Forumu'nda imzalandı. Rus devlet medya kuruluşu TASS'a göre, düzenlemeyi uygulayacak olan ilk Rus şirketi, Pakistan'a nohut ve mercimek tedarik edecek olan Astarta-Agrotrading olacak. Pakistan'ın Meskay + Femtee Trading şirketi de mandalina ve pirinç tedarik ederek karşılık verecek. Pakistan Ticaret Bakan Yardımcısı Nasir Hamid, takas sisteminin "karşılıklı ödemelerde yaşanan zorluklar" nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.