Dünya

İsrail-Suudi Arabistan anlaşması: Filistin yönetimi, İsrail'den taleplerini Riyad'a gönderdi

Suudi Arabistan, normalleşmenin bir parçası olarak İsrail ile Filistin liderliğinin onayını alacak

01 Eylül 2023 13:31

T24 Dış Haberler

Filistin yönetimi, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini amaçlayan müzakerelerin bir parçası olarak Riyad'ın İsrail'den talep etmesini istediği önlemlerin bir listesini Suudi Arabistan'a gönderdi.

Haaretz'in haberine göre; Filistin yönetimi, Suudilerin talebi üzerine Kudüs ile Riyad arasındaki ilişkilerin olası normalleşmesinden bazı kazanımlar elde etmek amacıyla listelerini birkaç hafta önce gönderdi. Suudi Arabistan, normalleşmenin bir parçası olarak İsrail ile Filistin liderliğinin onayını alacak.

Filistinlilerin Suudilere ilettiği fikirler arasında şu anda İsrail'in kontrolünde olan toprakların İsrail-Filistin ortak kontrolüne devredilmesi, yerleşim inşaatlarının geçici olarak dondurulması ve Doğu Kudüs'te Filistin işlerinden sorumlu daimi bir Suudi konsolosluğunun açılması bulunuyor. 

TIKLAYIN | 7 soruda Suudi Arabistan-İsrail anlaşması: Hangi ülke, ne kazanç sağlayacak; bölgede dengeler nasıl değişecek?

Ancak bu tür önlemlerin Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı partilerin desteğine dayanan mevcut koalisyon üyelerinin sert muhalefetiyle karşılaşacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

Savunma Bakanlığı'nda bakan olarak İsrail'in Batı Şeria politikasından da sorumlu olan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bu hafta yaptığı açıklamada, Filistin meselesi ile Suudi Arabistan'la barış arasında "hiçbir bağlantı" olmadığını ve İsrail'in gelecekteki bir anlaşmanın parçası olarak Filistinlilere yönelik herhangi bir "tavizi" kabul etmeyeceğini söyledi.

Bu hafta Wall Street Journal, Suudi Arabistan'ın Ramallah'ta Riyad'ın İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesine yönelik itirazların üstesinden gelmek için Filistin Yönetimi'ne 2021'de önemli ölçüde azaltılan mali yardımı yeniden başlatmayı teklif ettiğini bildirdi. Gazeteye konuşan üst düzey Suudi yetkililer, bu teklifin Filistinlilere İsrail'le normalleşmenin bağımsız bir devlet kurma arzularına zarar vermeyeceğini göstermek için yapıldığını söyledi.

Suudilerin önerisi İsrail'le normalleşme yolunda atılmış bir adım olarak görülüyor, ancak Biden yönetimi bunun tek başına yeterli olmadığı görüşünde. Haaretz'e konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, "Filistinliler parayla satın alınmış gibi görünmek istemiyor" dedi.

Filistin meselesi, bu hafta New York'ta İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD yönetiminden üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmelerde de gündeme geldi. Washington, son aylarda birçok kez İsrail'e net mesajlar verdi ve Suudi Arabistan'la gelecekte varılacak herhangi bir anlaşmanın Filistin cephesinde önemli ilerleme kaydedilmesini gerektireceğini yineledi.