Dünya Basınında Bugün

İsrail ordusu Gazze tünelinden rehine kurtardı, Britanya Başbakanı Almanyaya gidiyor; AB ile ilişkilerde bir fırsat | Dünya Basınında Bugün

28 Ağustos 2024 09:02

T24 Dış Haberler

Wall Street Journal, İsrail ordusunun bir rehineyi Gazze'deki tünelden kurtardığını bildirdi. Çin'in ihracat kısıtlamaları batılı ülkeleri tehdit ederken, Britanya Brexit'te "bir dönüm noktası" sözü vererek Avrupa ile ilişkilerin onarılacağı sinyallerini verdi. İsrail'in Batı Şeria'da düzenlediği operasyonda 10 Filistinli öldürüldü. 

28 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Wall Street Journal | İsrail ordusu, bir rehineyi Gazze'deki tünelden kurtardığını duyurdu 

İsrail ordusu, 7 Ekim'de rehin alınan 52 yaşındaki Qaid Farhan Alkadi'yi Gazze'deki bir tünelden kurtardığını açıkladı. Ordu sözcüsü Hagari, “Titiz davrandık çünkü bunun bir tuzak olabileceğini de biliyorduk. Ender bir kurtarma operasyonuydu. Tüm rehinelerimizi geri getirme görevimizi tamamlayana kadar dinlenmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Gazze yakınlarındaki bir fabrikada güvenlik görevlisi olarak çalıştığı ifade edilen Alkadi, 326 gün esaret altında kaldıktan sonra gülümseyerek hastaneye kaldırıldı. Genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen adam, "Sanki ölümden dönmüş gibiyim" diye konuştu. 


Financial Times | Çin'in ihracat kısıtlamaları batılı üreticileri tehdit ediyor 

Pekin'in askeri ve haberleşme ekipmanlarında kullanılan germanyum ve galyum sevkiyatlarına getirdiği kısıtlamalar, Avrupa'da bu minerallerin fiyatlarının neredeyse iki katına çıkmasına yol açtı. Çin, ABD öncülüğündeki gelişmiş çipler ve çip üretim ekipmanlarının satışına yönelik kontrollere yanıt olarak "ulusal güvenliğini ve çıkarlarını" güvence altına aldığını söylediği kısıtlamalar getirmişti. Kısıtlamalar ve ardından gelen ihracat kontrolleri, Pekin'in düzinelerce hayati öneme sahip kaynağın küresel tedarikindeki hakimiyetini vurguladı. 

Analistler, söz konusu kontrollerin, Devlet Başkanı Şi Cinping'in hükümetinin, Çin'in son teknoloji çiplere erişimini kısıtlayan kontrollere karşı Batı'nın ekonomik çıkarlarını hedef almaya istekli olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Çin'de galyumunun hala büyük miktarda sevkiyatının yapıldığı ancak kontrollerin uygulanmasından bu yana toplam ihracatın yarı yarıya düştüğü ifade edilirken yetkililer "Çin, yılın ilk yarısında yaptığı gibi galyum ihracatını azaltırsa rezervlerimiz tükenecek ve kıtlık yaşanacak" diye konuştu. 


The Guardian | Britanya Başbakanı Almanyaya gidiyor; AB ile ilişkilerde bir fırsat 

Britanya Başbakanı Keir Starmer, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile savunma ve ticaret konularına odaklanması beklenen görüşmeler için Berlin'e yapacağı ziyaret öncesinde “Brexit'te bir dönüm noktası” ve AB üyesi ülkelerle verimli ilişkileri yeniden inşa etme sözü verdi.

Başbakan bu ziyaretin, Avrupalı komşularıyla son hükümetin bıraktığı “kopuk ilişkileri” onarma çabalarının bir parçası olduğunu ifade etti. Starmer, bunun "Avrupa ile ilişkileri onarmak için ele geçecek nadir bir fırsat” olduğunu da sözlerine ekledi.

Britanya'nın Avrupa ilişkilerini yeniden müzakere etme girişimi, başbakanlık görevinin başlarında tartışmalı kararlar alıp, bunların meyvelerini bir sonraki seçimlere yaklaşırken toplama stratejisinin bir parçası olarak yorumlandı. 


Al Arabiya | İsrail'in Batı Şeria'daki operasyonunda 10 Filistinli öldürüldü

İsrail askeri sözcüsü yaptığı açıklamada, İsrail güvenlik güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bir operasyon başlattığını ve 10 kişinin öldüğünü duyurdu. 

Ordu sözcüsü Avichay Adraee, İsrail'in Şin Bet güvenlik servisiyle Telegram üzerinden yaptığı ortak açıklamada, "Güvenlik güçleri Cenin ve Tulkarm'da terörizmi engellemek için bir operasyon başlattı" dedi.