Dünya

İsrail ordusu, Filistinlilerin sığındığı okulu vurdu; en az 100 ölü

İsrail ordusu, okulun "Hamas'ın karargahı" olduğunu iddia etti

10 Ağustos 2024 08:37

T24 Dış Haberler

İsrail ordusunun, Gazze kentinde yerinden edilenlerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırının okulun namaz kılma salonuna yönelik olarak gerçekleştirildiği öğrenilirken İsrail ordusu okulun "Hamas'ın karargâhı" olarak kullanıldığını iddia etti. 

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu, Gazze'nin doğusundaki Ed-Derac Mahallesi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Et-Tabiin Okulu'na saldırı düzenledi.

Binlerce kişinin sığındığı okulda yerinden edilenlerin sabah namazını kıldığı sırada gerçekleşen saldırıda en az 100 kişi öldü, onlarca kişi ise yaralandı.

Yerel kaynaklar, cesetlerin saldırı nedeniyle parçalandığını ve çıkan yangın nedeniyle yandığını kaydetti. Sivil savunma ekiplerinin etrafa dağılan ceset parçalarını toplamakta güçlük çektiği belirtildi.

İsrail ordusu ise Hava Kuvvetlerinin, Hamas'ın karargah olarak kullandığı Tabiin Okulu'nu bombaladığını duyurdu.

 

İbadethanede 250 kişi vardı

Yerel medyanın görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdığı haberine göre; İsrail ordusu saldırısı okulun namaz kılma salonuna yönelik olarak gerçekleşti. O esnada içeride yaklaşık 250 kişi bulunuyordu. 

İsrail ordusu, okulun "teröristlere" ev sahipliği yaptığını ve Hamas'ın karargâhı olarak kullanıldığını iddia ediyor.

Hastane yetersiz, ölü sayısı artıyor

El Ehli Hastanesi, yeterli personel ve ilaçtan yoksun olduğu için saldırı esnasında yaralanan Filistinlilere yeterli tıbbî bakım sağlayamıyor. Ağır yaralı olarak hastaneye gidenler arasında çocuklar ve kadınlar da var. Kaynaklar, ölü sayısının 100'ü geçtiğini ve sayının artmaya devam ettiğini bildirdi. 

Filistin yönetimi ABD'yi sorumlu tuttu

Filistin yönetimi, saldırıdan ABD'nin sorumlu olduğunu belirtti. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Nebil Ebu Rudeyne, yaptığı açıklamada, okul saldırısının İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da her gün işlediği katliamların devamı olduğunu söyledi. 

Ebu Rudeyne, bu saldırının İsrail'in şüphe uyandıran uluslararası sessizlik karşısında, "kitlesel katliamlar ve her gün işlenen cinayetler politikası" yoluyla Filistin halkını yok etme çabalarını doğruladığını kaydetti.

ABD'nin silah ve askeri teçhizat satın alması için İsrail'e 3,5 milyar dolar vereceğini açıkladığını hatırlatan Ebu Rudeyne, "Bu katliamdan ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 10'uncu ayında da devam etmesinden doğrudan ABD yönetimi sorumludur." ifadelerini kullandı.

Ebu Rudeyne, şunları kaydetti:

"ABD yönetimi, işgalci devleti derhal savunmasız halkımıza yönelik saldırı ve katliamlarını durdurmaya zorlamalı, uluslararası kararlara saygı göstermeli ve binlerce çocuk, kadın ve savunmasız yaşlının katledilmesine neden olan bu körü körüne desteğini sona erdirmelidir."

Dışişleri: İsrail'i durdurmak için adım atmayan uluslararası aktörler bu suça ortak olmaktadır

Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in saldırına ilişkin olarak bir açıklama yayımladı. Bakanlık açıklamasında, "İsrail, Gazze şehrinin Daraj mahallesindeki bir okul binasına sığınmış yüzden fazla sivili katlederek insanlığa karşı yeni bir suç işlemiştir. Bu saldırı, Netanyahu Hükümetinin kalıcı ateşkes müzakerelerini sabote etmek istediğini bir kez daha göstermiştir. İsrail'i durdurmak için adım atmayan uluslararası aktörler, bu suçlara ortak olmaktadır" denildi.