Dünya

"İsrail Filistinlilerin temiz suya erişimini engelliyor"

BM raportörü İsrail'i "talan" yapmakla suçladı

18 Mart 2019 15:37

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, İsrail'in Filistinli'lerin temiz suya erişimini engellediğini söyledi. Lynk, İsrail'in yerleşimlerini genişletmeye devam ettiğini bildirerek, yılda 20-25 bin yeni İsrail yerleşiminin Filistin topraklarında yapıldığını söyledi.  

Reuters'ta yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler insan hakları özel raportörü Michael Lynk Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine hitaben, "Gazze'deki tek doğal su kaynağı insanlar için tamamen sağlıksız bir hale gelmiş durumda ve iki milyon Filistinli'nin hayatını tehlikeye atıyor" dedi.

2005 yılında İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesine rağmen, Gazze etrafındaki abluka devam etti. 567 milyon dolarlık bir plan çerçevesinde Filistinlilerin temiz suya erişmesi için hazırlanan projenin hayata geçmesinin yıllar süreceği belirtildi. Batı yakasında, İsrailli şirketler yılda 17 milyon ton taş çıkarıyor, ancak uluslararası yasalara göre askeri bir gücün işgal edilmiş bir toprağı ekonomik olarak sömürmesi yasak.

İsrail'in bu tavrı 'talan' olarak nitelendiriliyor. Birleşmiş Milletler'de konuyu dile getiren Lynk, İsrail ve onun müttefiki ABD tarafından protesto edildi. Filistin BM temsilcisi Ibrahim Khraishi, "İsrail bu talanı derhal bırakmalıdır. İsrail'in bu yaptıkları uluslararası yasalara aykırı. Bu aparteitten bile öte bir durum" dedi.