Dünya

İsrail kuvvetleri Gazze'nin hem kuzeyine hem güneyine saldırdı; Refah'tan kaçış sürüyor

13 Mayıs 2024 08:27

T24 Dış Haberler

Gazze'nin yerle bir olmuş kuzeyinin büyük bölümüne İsrail bir kez daha yoğun bombardıman ve hava saldırıları düzenledi. 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana defalarca İsrailli askerlerle Hamas militanlarının karşı karşıya geldiği bölgelerde yine çatışmalar yaşandı. 

The Guardian'ın aktardığına göre uzmanlar, yeni çatışmaların İsrail'in hala bölgenin büyük bölümünde kontrolü sağlayamadığını gösterdiğini ifade etti. İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde kontrolü sağlamak için yaptığı saldırılar şehirlerde neredeyse ayakta yapı bırakmadı, yaklaşık 2 milyon kişiyi yerinden etti ve çoğu kadın ve çocuk olduğu belirtilen 35 bin kadar insanın ölümüne sebep oldu. 

Pazar günü Gazze'nin güneyinde de çatışmalar olduğu ve insanların Refah kentinden kaçmaya devam ettiği belirtildi. Yardım yetkililerine göre şehri terk edenlerin sayısı 350 bine yaklaşmış olabilir. 

Refah'ta bulunan Britanyalı doktor James Smith, "Daha önce sokaklar derme çatma çadırlarda yaşayan insanlarla doluydu. O insanların çoğu kaçtı ve çadırlar söküldü. BM binasının etrafındaki bölge tanınmaz halde. Burada güvenli bir bölge arayan insanların hepsi kaçtı" dedi. 

İsrail ordusu, kuzeyde kuvvetlerinin Cibaliye kampı ve Gazze Şehri'nin doğusundaki Zeytun'da operasyonlar düzenlediğini belirtti. İsrail askerlerinin pazar günü Gazze'nin en kuzeyindeki Beyt Hanun ve Beyt Lahya'da da faaliyet gösterdiği bildirildi. 

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, "Geçen haftalarda Hamas'ın Cibaliye'de askeri kabiliyetlerini rehabilite ettiğini fark ettik. Bu girişimleri durdurmak için orada operasyon yapıyoruz" dedi. 

Görgü tanıkları, pazar günü bölgeye devamlı hava saldırıları ve topçu atışı yapıldığını ifade etti. 

2007'da Gazze'nin kontrolünü sağlayan Hamas, son aylarda bazı bölgeleri tekrar ele geçirdi. Hamas bu bölgelerde pazarlar işletmeye ve 'İslami mahkemeler' açmaya başladı. Militanlar, Gazze'nin altındaki tünelleri kullanarak İsrail askerlerini tuzağa düşürmeye çalışıyor.