Dünya

İsrail'in Gazze'ye gıda satışı yasağını kaldırmasıyla yola çıkan ticari kamyonlar, gıda yardımlarını engelliyor

Aylar süren savaşın ardından pek çok Filistinlinin parası tükeniyor ve neredeyse tamamı nakit paraya ulaşmakta güçlük çekiyor.

03 Haziran 2024 09:43

T24 Dış Haberler

İnsani yardım örgütleri, İsrail'in Refah'a yönelik askeri harekâtının yüz binlerce insanın beslenmesi için kritik öneme sahip ikmal yollarını tıkadığı bir dönemde, Gazze'nin güneyine yapılan yardım sevkiyatlarının ticari konvoylar tarafından sıkıştırıldığını açıkladı. 

Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre İsrail'in 7 Mayıs'ta kara harekâtına başlamasının ardından Gazze'ye gıda, ilaç ve diğer yardım sevkiyatı üçte iki oranında azaldı. Ancak İsrailli yetkililere göre Gazze'ye giren kamyon sayısı Nisan ayına kıyasla Mayıs ayında artış gösterdi.

Açıklamalardaki farklılığın nedeni ticari sevkiyatlardaki artış. 

Reuters'in geçen hafta bildirdiğine göre, İsrail ordusu Mayıs ayında İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'dan Gazze'ye gıda satışı yasağını kaldırdı. Taze meyve ve sebze, süt ürünleri ve diğer malları satın almaya devam etmek artık yasak değil. 

"Erişimin iyileştiğine dair serap"

Gazze'de yaşayanlar marketlerde daha fazla gıda bulunduğunu, ancak fiyatların savaş öncesine kıyasla kat kat yüksek olduğunu ve aylarca süren çatışmalar ve yerinden edilmenin ardından çok az insanın daha fazlasını satın alabilecek durumda olduğunu söylüyor.

Bir grup yardım kuruluşu, Filistinlilerin açlıkla mücadelesine destek çabalarının çöküşün eşiğinde olduğunu, "erişimin iyileştiğine dair bir serap" olduğunu açıkladı. 

20 yardım kuruluşundan oluşan bir grup, "Kerem Şalom resmi olarak açık kalsa da, ticari kamyonlara öncelik verildi ve yardım hareketi öngörülemez, tutarsız ve kritik derecede düşük olmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu. 

Mayıs'ta Kerem Şalom'dan birkaç yüz kamyon geçti

BM verilerine göre Nisan ayında Gazze'nin güneyindeki iki ana geçiş noktası olan Kerem Şalom ve Refah'tan yaklaşık 5 bin kamyon dolusu yardım geçti. Mayıs ayının son üç haftasında Kerem Şalom'dan sadece birkaç yüz kamyon geçti; Refah ise kapalı.

Ancak İsrail'in insani yardım koordinasyonundan sorumlu kuruluşu Cogat'ın sözcüsü Shimon Freedman, Gazze'ye giren günlük ortalama kamyon sayısının Nisan ayında 300 civarındayken Mayıs ayında 350'ye yükseldiğini ve son teslimatların "büyük çoğunluğunun" Kerem Şalom'dan geçtiğini söyledi. Freman ticari sevkiyatlar için bir öncelik olmadığını da sözlerine ekledi. 

Sevkiyatların İsrail güvenliği tarafından kontrol edildiği geçiş kompleksinin yöneticisi Ami Shaked, iş için yapılan kamyon teslimatlarının yardımları geride bıraktığını doğruladı. Kerem Şalom'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu sorun (geçişin) iki tarafında da aynı, Filistin tarafı iş adamlarının mallarını almayı tercih ediyor... İsrailliler de aynı şekilde" dedi.

Filistinlilerin parası tükeniyor

Aylar süren savaşın ardından pek çok Filistinlinin parası tükeniyor ve neredeyse tamamı nakit paraya ulaşmakta güçlük çekiyor. Çoğu aylardır çalışmıyor ve hâlâ maaş alan ya da bankalarda birikimi olanlar kart ya da elektronik ödeme kullanamıyor çünkü elektrik ve iletişim ağları neredeyse hiç çalışmıyor.

Hala çalışmakta olan çok az sayıdaki ATM'de ise saatler süren kuyruklar, çekilebilecek miktarın düşük bir sınırı ve bankamatiklerde hırsızlık ve isyanı önleyen koruma gruplarına ödenmesi gereken bir yüzde var.