Dünya

İsrail, Hamas'ın saldırılarına karşılık yerinden olanların çadırlarını vurdu; en az 35 kişiyi öldürdü!

İsrail saldırıyı, Uluslararası Adalet Divanı'nın 'saldırıları durdur' emrinden iki gün sonra düzenledi

27 Mayıs 2024 07:34

T24 Dış Haberler

İsrail, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yaptığı hava saldırısıyla yerinden olmuş insanların çadırlarını vurdu. Filistinli doktorlar, Hamas'ın Tel Aviv bölgesine roket fırlatmasından saatler sonra gerçekleştirilen saldırıda en az 35 kişinin öldürüldüğünü belirtti. 

Pazar akşamı Refah'a yapılan saldırıdan görüntüler, şehirde büyük yıkımın meydana geldiğini gösterdi. İsrail ordusu, hava saldırısının bir Hamas üssünü vurduğunu ve "isabetli istihbarat" üzerine gerçekleştirildiğini ifade etti. 

İsrail ordusu, saldırıda Hamas'ın Batı Şeria kurmay başkanı ve İsrail'e gerçekleştirilen saldırının arkasındaki isimlerden başka bir üst düzey yetkilinin öldürüldüğünü ifade etti. Ordu ayrıca saldırılar sonucunda "bir yangının çıktığı ve sivillerin zarar gördüğü" haberlerinden haberdar olduklarını ve bunu incelemeye aldıklarını ifade etti. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın pazar günü Refah'ta olduğu ve kendisine "operasyonların derinleşmesi" hakkında bir bilgilendirme brifingi verildiği belirtildi. 

Filistin Kızılayı'ndan bir sözcü, Refah'ın şehir merkezinin 2 kilometre kadar kuzeybatısında bulunan Tel el-Sultan'da arama kurtarma çalışmaları devam ettikçe ölü sayısının yükseleceğini ifade etti. 

Kızılay, saldırıya uğrayan çadırların olduğu bölgenin İsrail'e "insani bölge olarak bildirildiğini ve İsrail'in boşaltılmasını istediği bölgeler arasında yer almadığını belirtti.

Kızılay, saldırıdan sonra Refah'taki sahra hastanesine çok sayıda ceset getirildiğini, başka hastanelere ise çok sayıda yaralı taşındığını bildirdi. 

Hamas Sözcüsü Sami Abu Zuhri, saldırıyı bir "katliam" olarak  niteledi ve İsrail'i silah ve parayla desteklediği için bu saldırının sorumluluğunun ABD'ye de ait olduğunu belirtti .

Saldırı, pazar günü Hamas'ın Refah'tan Tel Aviv bölgesine 8 roket fırlatmasından sonra gerçekleşti. Bu, Hamas'ın Ocak ayından beri İsrail'in merkezine gerçekleştirdiği ilk saldırı oldu.

Roketlerin çoğu düşürülürken, iki İsrailli kadının sığınağa giderken yaralandığı belirtildi. 

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, saldırıdan sonra yaptığı X paylaşımında, "Refah! Var gücümüzle!" yazdı.

İsrail'in savaş kabinesinde yer alan Benny Gantz ise, "Bugün Refah'tan yapılan saldırı, İsrail ordusunun Hamas'ın olduğu yerde faaliyet göstermek zorunda olduğunun kanıtıdır" dedi.

UAD kararı yok sayıldı

Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, cuma günü verdiği kararla İsrail'in saldırılarını durdurmayı emretti. Ancak İsrail ilk kararları olduğu gibi bunu da uygulamadı ve Refah'a yönelik saldırılarını sürdürdü. 

Yaklaşık 9 aydır devam eden savaşta, Gazze'nin Mısır sınırında bulunan Refah kenti, bölgede kara savaşının yaşanmadığı son noktalardan biri. Bu sebeple şehre başlatan saldırılardan önce Gazze'nin 2.3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası buraya sığınmıştı.

İsrail saldırılarını başlattıktan sonra birkaç hafta içinde yaklaşık 1 milyon kişinin Refah'tan ayrılması gerekti.