Dünya
BBC Türkçe

İsrail: Güney Lübnan'da kısıtlı, lokal ve hedefli kara saldırılarına başladık

01 Ekim 2024 07:30

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Cuma günü İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından İsrail Ordusu Lübnan'ın güneyinde "kısıtlı, lokal ve hedefli" kara saldırılarına başlandığını duyurdu.

İsrail Ordusu'nun X hesabından yapılan yazılı açıklamada "Birkaç saat önce İsrail Ordusu, Güney Lübnan'da Hizbullah terör hedeflerine ve altyapısına karşı hassas istihbarata dayalı kısıtlı, lokal ve hedefli kara saldırılarına başladı" denildi.

Açıklamada "bu hedeflerin sınıra yakın köylerde oldukları ve ülkenin kuzeyindeki İsrail topluluklarına yakın tehdit oluşturdukları" savunuldu.

İsrail Hava Kuvvetleri ve topçularının da bölgedeki askeri hedeflere hassas saldırılarla, kara güçlerine destek verdikleri vurgulandı. 

"Kuzey Okları" adı verilen operasyonun, Gazze ve diğer alanlardaki çatışmalarla paralel bir şekilde yapılacak durum değerlendirmelerine göre devam edeceği bildirildi. 

Daha önce de ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Pazartesi günkü basın brifinginde, İsrail'in, "Lübnan sınırı yakınındaki Hizbullah altyapısını hedefleyen karadan sınırlı operasyonlar" düzenlediği konusunda ülkesini bilgilendirdiğini söylemişti.

Miller, ülkesinin Hizbullah ve İsrail arasındaki 21 günlük ateşkes planını halen desteklediğini de eklemişti.

Diğer yandan İsrail ordusu da, İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırına yakın Metula, Misgav Am ve Kfar Giladi çevresindeki bölgeleri "kapalı askeri bölge" ilan etti ve bu bölgelere girişin yasak olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada 1978'den beri Lübnan'da görev yapan barış gücü askerlerinin sınır devriyelerini, çatışmalar nedeniyle yapamadığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric 10 binden fazla personelden oluşan barış gücünün "karşılıklı top atışları" nedeniyle konum değiştiremediğini belirtti.

Pazartesi erken saatlerde İsrail birliklerine seslenen Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsraillilerin kuzeydeki evlerine dönmesi için "havadan, karadan ve denizden tüm güçlerini kullanabileceklerini" söylemişti.

Lübnan Başbakan Necib Mikati de olası bir işgal durumunda güneye birlik gönderebileceklerini açıklamıştı.

Hizbullah'ın Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, İsrail'in olası bir kara operasyonu için Hizbullah'ın hazır olduğunu, İsrail'e karşı savaşa devam edeceklerini söylemişti. 

Netanyahu: 'İranlılar İsrail'in yanınızda olduğunu bilin'

Hizbullah, Hamas ve Yemenli Husilere karşı saldırılarına devam eden İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pazartesi günü doğrudan İran halkına hitap ettiği bir konuşma yaptı.

"İsrail'in Orta Doğu'da uzanamayacağı bir yer olmadığını" söyleyen Netanyahu, İran'da rejimin, "soylu halkını" "her geçen dakika uçurumun eşiğine biraz daha yaklaştırdığını" iddia etti.

İran'ın "sonunda özgür olduğunu söyleyen, Netanyahu "iki ulusun barış içinde olduğu anın", "herkesin sandığından daha yakın" olduğunu öne sürdü.

Netanyahu, "İranlılar İsrail'in sizin yanınızda olduğunu bilmelisiniz" dedi ve birlikte refah ve barışın hüküm sürdüğü bir gelecek dileğinde bulundu.

Diğer yandan Hizbullah'ın bir sonraki liderinin kim olacağı konusunda söylentiler yayılmaya devam ediyor.

Lübnan medyasına göre öne çıkan isimlerden biri Hizbullah'ın yürütme kurulunun başkanı Haşim Safiyuddin. Sihalı grubun operasyonlarını yöneten Safiyuddin, Nasrallah'ın anne tarafından kuzenlerinden biri. Oğlu aynı zamanda merhum İranlı general Kasım Süleymani'nin damadı.

Halefinin kim olacağını veya Nasrallah'ın cenazesinin ne zaman veya nerede yapılacağı henüz bilinmiyor.

Nasrallah'ın öldürülmesi sonrası ilk kez görüntülü mesajla ortaya çıkan Şeyh Naim Kasım, lider boşluğunun da hızla doldurulacağı kaydetmişti.

Hizbullah'ın iki numaralı ismi olarak kabul edilen Kasım, şimdiye kadar saldırılarını asgari ölçekte sürdürdüklerini, savaşın uzun sürebileceğini dile getirdi.

Lübnan Başbakan Necib Mikati de bir Birleşmiş Milletler kararına dayanarak güney Lübnan'a ordu birlikleri gönderilebileceğini söyledi.

Söz konusu BM kararı, 2007 yılında savaşın bitimini sağlayan anlaşmaya bağlı olarak güney Lübnan'ın askerden arındırılmış bölge olmasını güvence altına alıyor. Bu güvence için BM Barış Gücü ve Lübnan ordusu devreye girebiliyor. 

Erdoğan: BM Genel Kurulu'nun kuvvet kullanma tavsiyesinde bulunma yetkisi devreye alınmalıdır

İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik operasyonlarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şayet (BM) Güvenlik Konseyi gerekli iradeyi göstermezse, Genel Kurul’un “1950 tarihli Barış İçin Birlik Kararında” olduğu gibi kuvvet kullanma tavsiyesinde bulunma yetkisi süratle devreye alınmalıdır" dedi.

Pazartesi akşamı Kabine toplantısından sonra yaptığı konuşmada Erdoğan, 24 Eylül Salı günü, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitabında, "Küresel barış ve güvenliğin '5 ayrıcalıklı' ülkenin keyfine bırakılmaması gerektiğini" söylediğini hatırlattı.

"Barış İçin Birlik Kararı", Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1950 tarihinde, veto kaynaklı yaşanan tıkanmalar nedeniyle alınmıştı.

Karar, Güvenlik Konseyi'nin başarısız olması durumunda Genel Kurul eliyle kuvvet kullanılmasını da içerebilecek kolektif önlemlerin tavsiye edilmesini içeriyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde ABD, Birleşik Krallık, Çin, Fransa ve Rusya olmak üzere beş daimi üye yer alıyor.

Erdoğan, "İsrail’in saldırılarını durdurması" sürecinde "tabii ki aslolan İslam dünyasının tavrıdır" diye ekledi.

Erdoğan konuşmasında, Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’da yaşanan "zulme" en büyük tepkiyi, İslam ülkelerinin vermesi gerektiğini söyledi.

"Müslümanlar olarak, zulmü engelleme ve mazluma el uzatma noktasında, bizim tüm dünyaya liderlik yapmamız gerekiyor" dedi.

Erdoğan, bu konuda "ciddi bir zafiyet" yaşandığını öne sürdü ve İsrail hükümetini, "Hamas’ın kabul ettiğini açıkladığı ateşkese zorlayacak ekonomik, ticari ve diplomatik" adımların atılmadığını savundu.

Üç FHKC lideri ve Hamas'ın Lübnan sorumlusu öldürüldü

Lübnanlı yetkililer İsrail'in devam eden hava saldırılarında Pazar günü en az 105 kişinin daha öldürüldüğünü açıkladı.

Başkent Beyrut'un Kola mahallesinde İsrail jetlerinin, konutların bulunduğu bir apartmanı vurduğu bildirildi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), saldırıda üç liderlerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Saldırının gerçekleştiği Kola mahallesi daha çok Sünni Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu bir bölge. Saldırı, İsrail'in Beyrut güneyini aşarak, şehir merkezinde yaptığı ilk hava saldırısı olarak kayda geçti.

Saldırıdan saatler sonra Hamas da Lübnan'daki liderleri Fetih Şerif Ebu El-Emin'in öldürüldüğünü duyurdu. Hamas açıklamasında, Ebu El-Emin'in ailesiyle birlikte öldürüldüğü kaydedildi. 

FHKC hakkında neler biliyoruz?

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), sol çizgideki bir örgüt. İsrail, ABD ve AB'nin "terör örgütü" listelerinde yer alıyor.

FHKC, İsrail’in 1967 yılında Batı Şeria’yı işgal etmesi ardından, Filistinli bir Hristiyan olan George Habaş tarafından kuruldu.

Marksist-Leninist ideolojiden beslenen örgüt, 1970’lerde dünyanın farklı yerlerindeki sol gruplarla da yakın ilişki kurdu.

FHKC, 1970’lerde Filistin Kurtuluş Örgütü FKÖ’nün El Fetih’ten sonraki en büyük bileşeniydi.

1979 İran İslam Devrimi ve 1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin yıkılmasının da bölgeyi etkilediği bir süreçte FHKC, güç kaybına uğradı.

Örgütün destekçi tabanının bir bölümü, İslamcı gruplara özellikle de Hamas'a kaydı. 

1996 seçimlerini boykot eden FHKC, üç yıl sonra ise Filistin Yönetimi’nin kuruluşunu kabul etti.

Grubun Habaş’tan sonraki lideri Ebu Ali Mustafa, 2000’de İsrail’in FHKC’nin Ramallah’taki ofisine yönelik olarak helikopterle düzenlediği roket saldırısında öldü.

Grup ise buna, Kudüs’te, bir sağ partinin lideri olan İsrail Turizm Bakanı Rehavam Zeemi’ye suikast düzenleyerek karşılık verdi.

İsrail, saldırıyla ilgili örgütün yeni lideri Ahmed Saadat’ı suçladı. 2002’de Filistin Yönetimi, Saadat’ı tutuklayarak Jericho hapishanesine koydu.

Saadat, Ocak 2006 seçimlerinde FHKC’nin parlamentoya girmeye hak kazanan üç adayından biri oldu. Ancak iki ay sonra İsrail askerleri Jericho hapishanesini kuşatıp Saadat ve dört kişiyi kaçırdı.

Saadat günümüzde hâlâ bir İsrail hapishanesinde tutuklu bulunuyor.

Örgüt 2000’lerde, içinde intihar saldırılarının da bulunduğu çeşitli saldırılar düzenledi.

FHKC son yıllarda ise ağırlıklı olarak Gazze’den İsrail’in güneyine roket ve havan toplu saldırılara yoğunlaşmış durumda.

FHKC'nin silahlı birimi Ebu Ali Mustafa Tugayları, "Ortak Operasyon Odası" bünyesinde, aralarında El Kassam Tugayları ve Kudüs Tugayları'nın da bulunduğu İslamcı gruplarla birlikte hareket ediyor.

Örgütün faaliyetlerini ağırlıklı olarak Suriye ve Lübnan üzerinden yürüttüğü düşünülüyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir