Dünya

İsrail, Güney Afrika'nın Gazze soykırımı iddiasına mahkemede karşı çıkacak

03 Ocak 2024 11:48

T24 Dış Haberler

Bir İsrail sözcüsü, İsrail'in, Güney Afrika'nın Gazze'de "soykırım" eylemleri gerçekleştirdiği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda mücadele edeceğini söyledi.

Eylon Levy, Güney Afrikalı liderlere hitaben, "Tarih sizi merhametsizce yargılayacak" dedi. Güney Afrika, İsrail'in öfkesine rağmen Cuma günü davayı UAD'ye sundu.

Güney Afrika, Filistinlilerin sadık bir destekçisi ve 7 Ekim'de Gazze ile savaşın başlamasından bu yana İsrail'i defalarca kınadı. İslamcı grup Hamas tarafından yönetilen Gazze sağlık bakanlığına göre, savaşın başlamasından bu yana İsrail saldırılarında çoğunluğu sivil olmak üzere 22 binden fazla Filistinli öldürüldü. 

UAD'ye yapılan başvurunun ardından Güney Afrika başkanlığı, ülkenin "soykırımın meydana gelmesini önlemekle" yükümlü olduğunu söyledi. Sunulan 84 sayfalık belgede, "İsrail'in eylemlerinin soykırım niteliğinde olduğu, çünkü bunların Filistin ulusal, ırk ve etnik grubunun önemli bir kısmının yok edilmesini amaçladığı" belirtildi. Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Departmanı sözcüsü Clayson Monyela, X'e yaptığı açıklamada, Güney Afrika hükümeti avukatlarının davanın 11 ve 12 Ocak'ta görülmesine hazırlandıklarını söyledi.
 

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UAD, BM'nin en yüksek mahkemesidir. Devletler arasındaki anlaşmazlıkları çözer ve uluslararası hukuki konularda tavsiye niteliğinde görüşler verir. Dava açma yetkisi yoktur ancak görüşleri BM ve diğer uluslararası yasal kurumlar nezdinde ağırlık taşır.

Eylon Levy, İsrail'in "Güney Afrika'nın saçma kan iftirasını ortadan kaldırmak için" davayla mücadele etmeyi amaçladığını açıkladı. Kan iftirası, Orta Çağ'da Avrupa'da ortaya çıkan, Yahudi topluluklarına karşı kan döken antisemitik asılsız iddiaları tanımlamak için kullanılan bir terim.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Güney Afrika'nın iddialarını öfkeyle reddederek, "Hayır, Güney Afrika, soykırım yapmaya gelen biz değiliz, Hamas'tır. Yapabilseydi hepimizi öldürürdü. Bunun aksine, IDF (İsrail ordusu) mümkün olduğu kadar ahlaki davranıyor." dedi. 
 

Mahkeme daha önce 2004 yılında İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da ve çevresinde inşa ettiği bariyerin uluslararası hukuka aykırı olduğuna karar verdi. İsrail, bariyerin Batı Şeria'daki intihar saldırılarını engellemek için inşa edildiğini söyledi; Filistinliler ise bunu toprak alma mekanizması olarak görüyorlardı.