Dünya

İsrail güçleri Han Yunus'ta hastaneye baskın düzenleyip personeli tutukladı; ABD'den uyarı geldi

İsrail, Hamas savaşçılarının hastanelerin içinde ve çevresinde faaliyet gösterdiğini söylerken Hamas ve sağlık personeli bunu reddediyor

23 Ocak 2024 07:24

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in kendini savunma hakkını olduğunu söyledi ancak hastane saldırıları konusunda bir uyarıda bulundu. 

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Kirby, "Bunu uluslararası hukuka uygun olarak yapmalarını ve hastanelerdeki masum insanları, sağlık personelini ve hastaları da mümkün olduğunca korumalarını bekliyoruz" dedi. 

İsrail güçleri, Gazze'nin güneyindeki ana şehir olan Han Yunus'un derinliklerine doğru ilerlerken Alkhair Hastanesi'ne baskın düzenledi ve sağlık personelini tutukladı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kidra, Pazar gecesi Han Yunus'ta en az 50 kişinin öldüğünü, tıbbi tesislerdeki kuşatmalar nedeniyle onlarca ölü ve yaralının kurtarma ekiplerinin ulaşamayacağı bir yerde olduğunu söyledi.

İsrail, Hamas savaşçılarının hastanelerin içinde ve çevresinde faaliyet gösterdiğini söylerken Hamas ve sağlık personeli bunu reddediyor. Hatta 15 Kasım'da ABD, Hamas'ın El Şifa hastanesinin altında bir komuta merkezi olduğuna dair istihbarat aldığını iddia etmişti. Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, örgütün burada silah depoladığını ve bir İsrail saldırısına hazırlıklı olduğunu söylemişti. 

TIKLAYIN | ABD ilk kez İsrail'in "Hamas hastaneleri kullanıyor" iddiasını "kendi istihbaratına" dayandırarak destekledi

İsrail, 7 Ekim saldırılarından sorumlu Hamas militanlarının ana karargahı olduğunu söylediği Han Yunus'u ele geçirmek için geçen hafta bir saldırı başlattı.

Gazze sağlık yetkililerinin Pazartesi günü yaptığı güncellemeye göre 7 Ekim'den bu yana en az 25 bin 295 Gazzeli öldürüldü.