Dünya

"İsrail, Gazze'nin kuzeyine insanî yardım ulaştırılmasını engelleme planı üzerinde çalışıyor" iddiası: Sivillere bir hafta süre tanınacak

Hükûmet tarafından “Generallerin Planı” olarak adlandırılan planın tam olarak uygulanması yönünde bir karar alınmadı

15 Ekim 2024 12:16

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas militanlarını "aç bırakmak" amacıyla Gazze'nin kuzeyine insanî yardım ulaştırılmasını engellemeye yönelik bir plan üzerinde çalışıyor. Bu planın uygulanması halinde, evlerini terk etmek istemeyen ya da edemeyen yüz binlerce Filistinli aç ve susuz kalabilir. 

İsrail, bir yıldır devam eden savaş boyunca kuzeye yönelik pek çok tahliye emri yayımladı. Başbakan Netanyahu ve İsrail parlamentosuna bir grup emekli general tarafından önerilen plana göre Filistinlilere Gazze Şeridi'nin Gazze Şehri de dahil olmak üzere kuzeydeki üçte birlik bölümünü terk etmeleri için bir hafta süre tanınacak ve ardından burası kapalı askerî bölge ilan edilecek. 

Planın baş mimarı tarafından Associated Press (AP) ile paylaşılan bilgilere göre; bölgede kalanlar militan olarak kabul edilecek. Yani askerî düzenlemeler, militan olarak kabul edilenlerin öldürülmesine; yiyecek, içecek, su, ilaç ve yakıttan mahrum bırakılmalarına izin verecek. 

Plan ayrıca İsrail'in Gazze Şeridi'ni ikiye bölerek Hamas'ın olmadığı yeni bir yönetim oluşturmaya çalışmak için kuzey bölgesini "belirsiz bir süre kontrol altında tutmasını" öngörüyor. 

Netanyahu planı inceliyor

Hükûmet tarafından “Generallerin Planı” olarak adlandırılan planın tam olarak uygulanması yönünde bir karar alınmadı ve bu planın ne kadar güçlü bir şekilde değerlendirildiği de belli değil.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir yetkili, mevcut tahliye emirlerini de göz önünde bulundurarak "planın bazı bölümlerinin zaten uygulanmakta olduğunu" söyledi ancak hangi bölümlerin uygulandığını belirtmedi. İsrailli ikinci bir yetkili ise Netanyahu'nun “savaş boyunca kendisine ulaşan pek çok plan gibi” planı “okuduğunu ve incelediğini” söyledi ancak herhangi bir kısmının kabul edilip edilmediğini söylemedi. 

BM'ye göre kuzeye ulaşan yardım miktarı 1 Ekim'den bu yana önemli ölçüde azaldı.

İnsan hakları grupları planın siviller üzerindeki etkisinden endişe duyuyor

İnsan hakları grupları, bu planın sivilleri açlığa mahkûm edeceğini; gıdanın bir silah olarak kullanılmasını ve zorla yerinden edilmeleri yasaklayan uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylüyor.

İsrail'in kasıtlı olarak Gazze'ye gıda girişini kısıtladığı yönündeki suçlamalar, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasının merkezinde yer alıyor.

İsrailli STK'lardan oluşan bir koalisyon, “İsrail ordusunun planı sessizce uygulamaya başladığına dair endişe verici işaretler olduğunu” belirterek uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.