Dünya

İran'dan İsrail'e misilleme saldırısı: Yaklaşık 200 füze fırlatıldı | ABD'den İsrail savunmasına destek, İsrail ordusundan "Sonuçları olacak" açıklaması

01 Ekim 2024 19:53

T24 Dış Haberler

İran, İsrail'in Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyona misilleme olarak İsrail'e bir balistik füze saldırısı başlattı. İsrail ordu radyosu, İran'dan İsrail'e yaklaşık 200 füze fırlatıldığını bildirdi. İran Devrim Muhafızları, saldırının Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Nasrallah ve Nasrallah'ın da öldürüldüğü saldırıda öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü bünyesinde görev yapan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının “sonuçları olacağını” söyledi. Hagari tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun İran saldırısına karşı "savunma ve misilleme yapmaya tamamen hazır" olduğu belirtilerek, bunun "zamanında" yapılacağı vurgulandı. Ayrıca şu ana kadar saldırıda bir can kaybı ya da yaralanma rapor edilmedi. Beyaz Saray da Başkan Joe Biden'ın, ABD ordusuna İsrail'in savunmasına yardım etmek üzere talimat verdiğini açıkladı. İsrail ordusu sığınaklara gitmelerini istediği vatandaşlarının kontrollü bir şekilde sığınaklardan çıkabileceğini duyurdu. 

İran'dan İsrail'e misilleme saldırısı 

İsrail genelinde alarmlar çaldı ve İsraillilerin bomba sığınaklarına yığılmasının ardından Kudüs ve Ürdün Nehri vadisinde patlamalar duyuldu. Devlet televizyonu muhabirleri canlı yayınlar sırasında yere yattı. Reuters, komşu Ürdün'ün hava sahasında önlenen füzeler olduğunu aktardı. 

Daha önce İsrail ordusu, İran'dan gelecek herhangi bir balistik füze saldırısının geniş çaplı olmasının beklendiğini duyurmuş ve halka bir saldırı durumunda güvenli odalara sığınmalarını söylemişti.

Reuters: Saldırı emrini Hamaney verdi

Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili, İran'ın İsrail'e füze fırlatma emrini dini lider Ali Hamaney'in verdiğini söyledi. İran, İsrail'e füze fırlatılmasının ardından her türlü misillemeye hazır olduğunu duyurdu. Reuters'a konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, İran'ın dini lideri Hamaney'in güvenli bir yerde tutulduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları'ndan açıklama

İran Devrim Muhafızları, İsrail'e onlarca füze fırlattıklarını doğruladı. Ayrıca ordu, İsrail'in misilleme yapması halinde bir kez daha hedef alınacağını söyledi. İran Devrim Muhafızları, füze fırlatmalarının Hamas Siyasi Büro Lideri İsmail Haniye, Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah Nasrallah ve Nasrallah'ın da öldürüldüğü saldırıda öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü bünyesinde görev yapan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı. 

ABD, ordusunu İsrail'in savunmasına yardım etmeye yönlendirdi

İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının başlamasından saatler önce ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, İran'ın İsrail'e "yakın bir zamanda" balistik füze saldırısı düzenlemeye hazırlandığı yönünde açıklamalarda bulunmuştu. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden'ın ABD ordusunu İsrail'in savunmasına yardım etmeye yönlendirdiği ifade edildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, ABD Başkanı Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını Beyaz Saray'daki durum odasından izlediklerini söyledi.

İsrail ordu sözcüsünden açıklama: Yaklaşık 200 füze fırlatıldı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının “sonuçları olacağını” söyledi. Hagari tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun İran saldırısına karşı "savunma ve misilleme yapmaya tamamen hazır" olduğu belirtilerek, bunun "zamanında" yapılacağı vurgulandı. Ayrıca şu ana kadar saldırıda bir can kaybı ya da yaralanma rapor edilmedi. 

Hagari şu anda İran'dan İsrail'e yönelen başka bir tehdit olmadığını ve füze saldırısının sona erdiğini söyledi.

İsrail ordusu, vatandaşların durum değerlendirmesinin ardından "ülke genelindeki tüm bölgelerdeki korunan alanları terk edebileceğini" söyledi.