Dünya Basınında Bugün

İsrail'de çatlak, Rusya'da seçim, Ukrayna teyakkuzda | Dünya Basınında Bugün

15 Mart 2024 10:08

T24 Dış Haberler

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Joe Biden'ın en yakın müttefiklerinden Chuch Schumer, Binyamin Netanyahu'nun Gazze saldırılarına Washington'dan şu ana kadar gelen en sert tepkilerden birini göstererek İsrail'de seçime gidilmesi için çağrıda bulundu. The Washington Post, Gazze Şehri'ndeki yardım konvoyu felaketi ve Filistinli çocukların açlıktan öldüğü haberlerinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun beklemediği seviyede bir uluslararası tepkiyle karşı karşıya olduğunu yazdı. Rusya'nın, Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps'ı taşıyan bir RAF uçağının sinyalini elektronik bir saldırıyla bozduğuna inanılıyor.

15 Mart 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

New York Times | Schumer'dan İsrail liderine sert eleştiri 

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Joe Biden'ın en yakın müttefiklerinden Chuch Schumer, Binyamin Netanyahu'nun Gazze saldırılarına Washington'dan şu ana kadar gelen en sert tepkilerden birini göstererek İsrail'de seçime gidilmesi için çağrıda bulundu.

Senato'da yaptığı konuşmada Schumer, Netanyahu ile çok uzun süreli bir ilişkisi olduğunu, "ancak artık kendisinin İsrail'in çıkarları yerine kendi siyasi kariyerini korumaya çalıştığını" ifade etti. 

Netanyahu hükümetindeki aşırı sağcı yetkili varlığına dikkat çeken Schumer, "Netanyahu, Gazze'deki sivil can kaybına tahammül göstermeye çok açık, bu da dünya genelinde İsrail'e desteği en düşük seviyelere indiriyor. İsrail, izole edilirse hayatta kalamaz" dedi. 

Schumer, bu doğrultuda İsrail'de tekrar genel seçime gidilmesi gerektiği yönünde görüş sundu. Senato lideri, "Netanyahu koalisyonu, 7 Ekim'den sonra İsrail'in ihtiyaçlarına uymuyor. Dünya o tarihten bu yana radikal şekilde değişti. Ama o tarihten beri İsrail halkının önü, yönetim vizyonu geçmişte takılıp kalmış bir hükümet tarafından tıkanıyor" diye konuştu.


The Washington Post | Kriz, İsrail'deki çatlakları gösteriyor

The Washington Post, Gazze Şehri'ndeki yardım konvoyu felaketi ve Filistinli çocukların açlıktan öldüğü haberlerinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun beklemediği seviyede bir uluslararası tepkiyle karşı karşıya olduğunu yazdı. Gazete, ABD'nin de Gazze'de düzenin sağlanabilmesi için İsrail üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi. 

The Washington Post'a konuşan eski ve mevcut İsrail yetkilileri, mevcut krizin İsrail'in savaştan sonrası için bir strateji üretememesi ve açık uçlu bir savaşın sonuçlarını öngörememesinden kaynaklandığını ifade etti.


The Guardian | Üst düzey senatör, Netanyahu'nun barışın önünde engel olduğunu söyledi

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuch Schumer'in dün sert konuşmada İsrail'de yeni bir seçim yapılması çağrısında bulunarak İsrail Başbakanı'nı ülkesini parya haline getirme riski taşıyan bir barış engeli olarak nitelendirmesi Britanya basınında da yer buldu.


The Independent | Putin, RAF jetine yönelik siber saldırıda İngiliz bakanı hedef aldı

Rusya'nın, Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps'ı taşıyan bir RAF uçağının sinyalini elektronik bir saldırıyla bozduğuna inanılıyor. Savunma Bakanı'nı Çarşamba günü bir NATO tatbikatından dönerken taşıyan ve Polonya ile Litvanya arasında yer alan Rusya'ya ait Kaliningrad bölgesinden geçerken uçağın GPS sinyaline yarım saat boyunca müdahale edildiği söyleniyor.


Moscow Times | Oylama başlarken Rusya ve Ukrayna dron düşürdü

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarını 6 yıl daha uzatmasıyla sonuçlanacağına kesin gözüyle bakılan 3 günlük seçimlerde oy verme işlemi başladı. Kiev, seçimleri bir "komedi" olarak niteledi ve sınır bölgelerine saldırı düzenledi. Sandıkların açılmasına saatler kala Rusya ve Ukrayna birbirlerinin dronlarını düşürdü. 

Rusya'da bugün sandıklar ilk olarak yerel saatle sabah 8'de ülkenin en doğusundaki Kamçatka Yarımadası'nda açıldı. Son sandık, pazar akşamı saat 8'de Kaliningrad'da kapanacak. 

Putin, seçimlerden önce yaptığı son konuşmada halka seslenerek, "İkna oldum; ülkemizin geçirdiği zorlu dönemin farkındasınız, neredeyse her alanda karşı karşıya kaldığımız kompleks meydan okumaları görüyorsunuz" dedi. Putin, "Bu meydan okumalara onurla karşılık vermeye devam etmek ve başarıyla onları aşmak için birlik olmaya devam etmeli ve özgüvenli olmalıyız" diye konuştu.

Moskova'da yetkililer, 3 günlük seçim sürecinde Putin karşıtı gösteri yapanlara suçlamalar yöneltileceğinin sinyallerini verdi.


Al Arabiya | Trump'ın Ukrayna elçisi, Rusya'nın nükleer savaşının ciddiye alınması gerektiğini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya topraklarının tehdit edilmesi halinde "nükleer kıyamet" tehdidini yineledi. Başkanlık seçimleri öncesinde Rus medya kuruluşlarına verdiği demeçte Putin, Ukrayna'da nükleer silah kullanmaya gerek görmediğini ancak ABD askerlerinin Ukrayna'da sahaya inmesini önemli bir tırmanma olarak değerlendireceğini söyledi.

ABD'nin eski NATO Büyükelçisi Kurt Volker Al Arabiya English'ten Riz Khan Show'a verdiği demeçte Başkan Putin'in tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.