Dünya
BBC Türkçe

İsrail'de aşırı sağcı iki bakandan ateşkes halinde koalisyonu yıkma tehdidi

02 Haziran 2024 15:47

İsrail’de Binyamin Netanyahu hükümetindeki iki aşırı sağcı bakan, ateşkesin kabul edilmesi halinde koalisyondan ayrılacakları tehdidini yaptı.

Hamas ile kalıcı ateşkesin şartları ABD Başkanı Joe Biden tarafından dünyaya duyuruldu.

Biden, İsrail’in kalıcı ateşkes için Hamas’a üç aşamalı bir plan önerdiğini duyurdu.

Ancak hükümetteki aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ‘Hamas yok edilmeden’ herhangi bir anlaşmaya destek vermeyeceklerini söyledi.

Kabinenin en tartışmalı isimlerinden Ben-Gvir, anlaşmanın “terörizm için zafer” anlamına geleceğini savundu.

Parlamentoda 13 sandalyesi olan bu iki liderin verdiği destek Netanyahu’ya gerekli hükümet çoğunluğunu sağlıyor.

Ülkenin en güçlü muhalif siyasetçilerinden Yair Lapid ise, ateşkes planına destek olabileceklerini söyledi.

Mecliste 24 sandalyesi bulunan Lapid, bir rehine anlaşmasının imzalanması karşısında Netanyahu hükümetine güven oyu desteği vereceklerini ifade etti.

Ateşkesin aşamaları neler?

Beyaz Saray'daki açıklamasında İsrail'in teklifinin üç aşamalı olduğunu söyleyen ABD Başkanı, ilk aşamanın altı hafta süreceğini belirtti.

İsrail güçlerinin Gazze'nin nüfus barındıran tüm alanlarından çekilmesi, aralarında kadın, yaşlı ve yaralıların bulunduğu bazı rehinelerin serbest bırakılması, maddeler arasında.

Bunun karşılığında da yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılacağını söyleyen Biden, Filistinlilerin Gazze'nin her yanındaki evlerine gidebileceğini ve insani yardım miktarının büyüyeceğini belirtti.

Biden bu sırada Gazze'ye her gün yardım malzemesiyle yüklü 600 kamyonun gireceğini de söyledi ve "Bir ateşkesle bu yardım, tüm ihtiyaç duyanlara güvenli ve etkin bir şekilde dağıtılabilir. Bütün bunlar ve daha fazlası derhal başlayabilir"dedi.

ABD Başkanı ikinci aşamadaysa, geriye kalan tüm sağ rehinelerin geri dönmesinin ve geçici ateşkesin kalıcı olarak tam anlamıyla devreye girmesinin planlandığını belirtti.

Ateşkesin son aşamasında ise daimi olarak "tüm düşmanca faaliyetlere son verilmesi" hedefi olduğu kaydedildi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir