Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu, Biden'ın yarıştan çekilmesinin gölgesinde ABD'ye gitti; Kongre'ye hitap edecek

Bu, Netanyahu'nun 2022 sonunda altıncı dönemi için yeniden seçilmesinden beri ABD'ye yaptığı ilk ziyaret

22 Temmuz 2024 11:17

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu sabah ABD'ye gitti. Netanyahu, ABD Kongresi'ne hitap edecek. 

İsrail Başbakanı, ABD'ye uçmadan önce yaptığı açıklamada, kasım ayında kim başkan seçilirse seçilsin İsrail'in, ABD'nin Orta Doğu'daki en güçlü müttefiki olacağını söyledi. 

Yola çıkmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada "Her iki taraftaki dostlarıma da Amerikan halkının bir sonraki başkan olarak kimi seçerse seçsin, İsrail'in Amerika'nın Orta Doğu'daki vazgeçilmez ve güçlü müttefiki olmaya devam edeceğini söyleyeceğim" dedi.

Bu, Netanyahu'nun 2022 sonunda altıncı dönemi için yeniden seçilmesinden beri ABD'ye yaptığı ilk ziyaret. Ancak ziyaret, ABD Başkanı Joe Biden'ın kasım seçimleri yarışından çekilmesinin gölgesinde kalmış gibi görünüyor. 

Netanyahu, Biden'a kariyeri boyunca İsrail için yaptıklarından dolayı teşekkür edeceğini ve kendisiyle Gazze'deki İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak, Filistinli İslamcı grup Hamas'ı yenmek ve İran ile bölgedeki vekilleriyle yüzleşmek gibi konuları görüşeceğini söyledi.

Biden ile görüşme salı günü 

Biden ile görüşmenin, 81 yaşındaki başkanın Covid-19 testinin negatife dönmesi halinde salı günü yapılması planlanıyor. Netanyahu'nun çarşamba günü Kongre'ye hitap etmesi planlanıyor.

"Bu savaş ve belirsizlik döneminde İsrail'in düşmanlarının Amerika ve İsrail'in bugün, yarın ve her zaman birlikte durduğunu bilmeleri önemlidir" diyen Netanyahu, "İsrail için çok önemli olan iki partili desteği pekiştirmek" istediğini sözlerine ekledi.

İsrail'in 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde Gazze'ye başlattığı saldırının ardından Washington'la ilişkilerinin aylardır soğuk olmasının ardından, bu ziyaret Netanyahu'ya Washington'la ilişkilerini yeniden başlatmak için bir imkân sunuyor.

Kongre'de yapacağı konuşmanın, Gazze savaşının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme tehlikesinin giderek arttığı Orta Doğu'daki istikrarsız duruma İsrail ve ABD'nin vereceği tepkinin koordine edilmesine odaklanması bekleniyor.