Dünya

İsrail, ABD ve Fransa'nın 21 günlük ateşkes planını reddetti: "Kuzeyde ateşkes olmayacak"

İsrail'in pazartesi günü yoğun bombardımana başlamasından bu yana Lübnan'da 600'den fazla kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı

26 Eylül 2024 13:55

T24 Dış Haberler

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İsrail ile Hizbullah arasında ABD-Fransa tarafından önerilen 21 günlük ateşkesi İsrail'in kabul edilmeyeceğini söyledi. Katz, "Kuzeyde ateşkes olmayacak" dedi. 

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, İsrail'İn ABD ve Fransa tarafından hazırlanan 21 günlük ateşkes planıyla ilgili X hesabından açıklamada bulundu. Katz, “Kuzeyde ateşkes olmayacak. Zafere ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmesine kadar terör örgütü Hizbullah'a karşı tüm gücümüzle savaşmaya devam edeceğiz" dedi. 

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisi de "Ateşkes haberleri doğru değil. Bu, başbakanın yanıt bile vermediği bir Amerikan-Fransız önerisidir" açıklamasında bulundu. 

Netanyahu'nun ofisinden ayrıca “Başbakan IDF'ye çatışmalara tüm gücüyle devam etmesi talimatını verdi” denildi.

İsrail'in pazartesi günü yoğun bombardımana başlamasından bu yana Lübnan'da 600'den fazla kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı.

İsrail, Hizbullah ve Lübnan'da üslenmiş diğer İsrail karşıtı güçler arasında devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 60 bin İsrailli İsrail'in kuzeyindeki evlerini terk etti. İki ülkeyi ayıran Birlemiş Milletler tarafından çizilmiş mavi hattın Lübnan tarafında da on binlerce Lübnanlı ülke içinde yerinden edildi.

İsrail ordusu gece boyunca Bekaa'da ve Lübnan'ın güneyinde “Hizbullah terör örgütüne ait yaklaşık 75 terör hedefini” vurduğunu açıkladı. Lübnan'daki yetkililer bu sabah en az 4 kişinin daha öldüğünü ve İsrail'in gece boyunca Lübnan'daki Younine'e düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk 23 Suriyelinin öldüğünü bildirdi.

Ne olmuştu?

ABD ve Fransa, daha kapsamlı müzakerelerin önünü açmak için geçici bir ateşkes çağrısında bulunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron tarafından yapılan ortak açıklamada “İsrail-Lübnan sınırında sivillerin evlerine dönebilmeleri için emniyet ve güvenliği sağlayacak bir çözümün zamanı gelmiştir. İsrail-Lübnan sınırında 7 Ekim'den bu yana ve özellikle de son iki haftadır devam eden karşılıklı ateş, çok daha geniş çaplı bir çatışmayı ve sivillerin zarar görmesini tehdit etmektedir" demişti.