Dünya Basınında Bugün

"İsrail, ABD'de etki kampanyası düzenledi" iddiası; İran'a ilk resmî nükleer kınaması, Kremlin'in Putin önlemleri | Dünya Basınında Bugün

06 Haziran 2024 09:27

T24 Dış Haberler

Galler Başbakanı Vaughan Gething, göreve gelmesinin üzerinden 12 hafta geçmeden güven oylamasını kaybetti. İsrail'in geçen yıl ABD'li Kongre üyelerini ve Amerikan halkını İsrail yanlısı mesajlarla hedef alan bir etki kampanyası düzenlediği ve bunun için para ödediği ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler Atom Ajansı, nükleer programındaki ilerlemeler ve kurumla iş birliği yapmaması nedeniyle İran'ı resmen kınadı ve Tahran buna misilleme yapmakla tehdit etti. İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'a ait olduğunu iddia ettiği bir Birleşmiş Milletler okulunu hedef aldı. Ancak Gazze medyası, saldırıda sığınak arayan en az 27 sivilin öldürüldüğünü yazdı. Kremlin'e yakın kaynaklar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "görünen ve görünmeyen pek çok şekilde korunduğunu" söyledi. Buna göre Putin'in yemekleri özel bir taşınabilir laboratuarda zehir testine tâbi tutuluyor ve Putin çok uzun süredir halka açık etkinliklerde çelik yelek giyiyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Yunanistan'ın 2025-2026 dönemi için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını oylayacak. 

6 Haziran 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Galler Başbakanı, güven oylamasını kaybetti

Galler Başbakanı Vaughan Gething, yargı ve şeffaflığının sorgulanmasına neden olan bir dizi skandalın ardından göreve gelmesinin üzerinden 12 hafta geçmeden güven oylamasını kaybetti.

Gething'in yenilgisi, otoritesine vurulan önemli bir darbe ve şimdiye kadar İşçi Partili başbakanı destekleyen Keir Starmer için de bir sorun teşkil ediyor.


The New York Times | İsrail gizlice ABD'yi etkilemeye çalıştı

İsrail'in geçen yıl ABD'li Kongre üyelerini ve Amerikan halkını İsrail yanlısı mesajlarla hedef alan bir etki kampanyası düzenlediği ve bunun için para ödediği ortaya çıktı. 

New York Times'ın dört İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre; dönüşüm kampanyası, dünyanın dört bir yanındaki Yahudileri İsrail devletiyle buluşturan bir hükümet organı olan İsrail Diaspora İşleri Bakanlığı tarafından yaptırıldı. Bakanlık operasyon için yaklaşık 2 milyon dolar tahsis etti.

Kampanya Ekim ayında başladı ve X platformunda aktif olmaya devam ediyor. En yoğun döneminde, X, Facebook ve Instagram'da İsrail yanlısı yorumlar yayımlamak için gerçek Amerikalılar gibi davranan yüzlerce sahte hesap kullanıldı.


The Wall Street Journal | BM Atom Ajansı Tahran'ı kınadı

Birleşmiş Milletler Atom Ajansı, nükleer programındaki ilerlemeler ve kurumla iş birliği yapmaması nedeniyle İran'ı resmen kınadı ve Tahran buna misilleme yapmakla tehdit etti.

Kasım 2022'den bu yana ajansın üye devletler kurulu tarafından İran'a yönelik ilk resmi kınama kararı olan karara Avrupalı hükümetler öncülük etti.

Biden yönetimi başlangıçta bu adıma karşı çıkmış ve çekimser kalma tehdidinde bulunmuş ancak sonuçta lehte oy kullanmıştı. İki Avrupalı diplomata göre, ABD ekibi sadece tedbirleri destekleyeceğini ve çekimser kalmayacağını teyit etti. Rusya ve Çin karara karşı çıktı ancak 35 üyeli kurulda veto hakları bulunmuyor.


Al Arabiya | İsrail jetleri Hamas yerleşkesinin bulunduğu okulu vurdu, Gazze medyası 27 kişinin öldüğünü söylüyor

İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'a ait olduğunu iddia ettiği bir Birleşmiş Milletler okulunu hedef aldı. Ancak Gazze medyası, saldırıda sığınak arayan en az 27 sivilin öldürüldüğünü yazdı. 

Hamas tarafından yönetilen hükümet medya ofisinin müdürü İsmail Al-Thawabta, İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat'taki BM okulunun bir Hamas komuta merkezini gizlediği iddialarını reddetti.


The Moscow Times | Kızıl Meydan'da kurşun geçirmez yelekler: Kremlin, Putin'in kişisel güvenliğini gizlice güçlendiriyor

9 Mayıs'taki Zafer Günü geçit törenine katılan bir Rus yetkili, "Kremlin Vladimir Putin'in güvenliğini çok ciddiye alıyor. Putin, görünür ve görünmez korumalardan oluşan bir ordu tarafından korunuyor" dedi. Yetkili, Kremlin'in 2022 yılında Japonya Başbakanı Shinzo Abe'ye düzenlenen suikast ve geçen ay Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun hayatına kastedilmesinin ardından özellikle yüksek alarm durumunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Kremlin'e yakın bir kaynak, gerçekte özel servislerin Putin'in hayatının neredeyse her yönünü kontrol ettiğini, tüm yemeklerini taşınabilir bir laboratuar kullanarak zehir testine tâbi tuttuğunu söyledi.

The Moscow Times'a konuşan ve Putin'i bu etkinliklerin birçoğunda bizzat gören iki Rus yetkili, Putin'in en az 2023 yılından beri Moskova da dahil olmak üzere halka açık etkinliklerde çelik yelek giydiğini söyledi.


eKathimerini | BM, Yunanistan'ın geçici Güvenlik Konseyi üyeliği için oylama yapacak

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Yunanistan'ın 2025-2026 dönemi için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını oylayacak. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis, ülkenin adaylığını tanıtmak üzere New York'ta bulunuyor ve resmî oylama öncesinde destekleyici etkinliklere katılıyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Gerapetritis'in, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşeceği ve oylamanın ardından bir açıklama yapmasının beklendiği belirtildi.