Dünya

İspanyol savaş jeti, Estonya'nın üzerinde yanlışlıkla füze fırlattı

Estonya Hava Kuvvetleri Komutanı vekili Albay Valge, Estonya hava sahasında ilk kez böyle bir olayın gerçekleştiğini belirtti

08 Ağustos 2018 04:14

İspanyol Hava Kuvvetleri’ne ait Eurofighter Typhoon 2000 avcı uçağının, Estonya’nın güneyinde uçuş gerçekleştirdiği sırada yanlışlıkla ‘havadan havaya’ füzesini ateşlediği bildirildi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Estonya savunma kuvvetlerinin konuya ilişkin açıklamasında, füzenin uçuş yörüngesi, olası düşüş yeri ve durumu hakkındaki bilgilerin netleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, "AIM-120 AMRAAM füzesinde kendini imha etme modu aktif durumda, bunun sayesinde yanlış fırlatmada füze havada imha ediliyor, ancak yine de merminin karaya düşmüş olma olasılığını da dışlamamak gerekir. İspanyol ekibinin Otepaa kentinin yakınında gerçekleştirdiği eğitim uçuşu sırasında ateşlediği füzenin uzunluğu 3.7 metre, çapıysa 18 santimetre" ifadelerine yer verildi.

Estonya Hava Kuvvetleri Komutanı vekili Albay Reyve Valge, Estonya hava sahasında ilk kez böyle bir olayın gerçekleştiğini belirtti. Valge, böyle bir olayların diğer ülkelerde de nadiren görüldüğünü kaydetti.

Estonyalı komutan, "Füze 6 bin metre irtifada fırlatıldı. Kendiliğinden imha olma mekanizmasının hangisi olduğu bilinmiyor. ‘Havadan havaya' füzelerin bombalara nazaran gücü çok düşük. Yine de Estonya'nın güneyinde füzeye rastlayabilecek vatandaşların ona dokunmaması ve yetkililere derhal bilgi vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.