Dünya

İspanya Başbakanı: Katalonya'nın bağımsızlık ilanının hiçbir anlamı yok

"Katalonya'ya daha fazla polis gücü gönderilebilir"

08 Ekim 2017 16:21

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya parlamentosunun tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmesi takdirinde 'bunun hiçbir anlam ifade etmeyeceğini' söyledi.

İspanya'nın en büyük gazetelerinden El Pais'e konuşan Rajoy,  Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesi takdirinde İspanya anayasasının 155'inci maddesini devreye sokabileceğini söyledi.

Madde, özerk bir yönetimin elindeki tüm yetkilerinin alınarak İspanya merkezi hükümetine bağlanmasını öngörüyor.

"Arabuluculuk talep etmedik"

Krizin çözülmesi için hiçbir şekilde arabuluculuk talep etmediklerini aktaran Rajoy, kriz çözülene kadar Katalonya'ya daha fazla polis gücünün gönderileceğini ifade etti. İspanya lideri, erken seçim ihtimalinin ise ufukta görünmediğini söyledi.

Katalonya hükümetinin başında bulunan Carles Puigdemont, geçen hafta BBC'ye verdiği röportajında bağımsızlığı açıklayacaklarını aktarmıştı. Bunun üzerine İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya parlamentosunun Pazartesi günü yapmayı ve bağımsızlık ilan etmeyi planladığı oturumu iptal etti. Puigdemont, aynı zamanda Katalonya'da konuşlandırılan İspanya polisinin de bir an önce ülkeyi terk etmesini istiyor.

900 kişi yaralanmıştı

1 Ekim Pazar günü Katalonya'da düzenlenen bağımsızlık referandumunda polisin güç kullanmasına yönelik görüntüler tepki çekmişti. Müdahaleler sonucu yaklaşık 900 kişi yaralanmıştı. Referanduma katılan 2,3 milyon kişinin yüzde 90'ı bağımsızlıktan yana oy kullanmış, katılım oranı yüzde 43'te kalmıştı.