Gündem

İsmet Berkan: En geç 2028'de CHP'li üç muhtemel adaydan biri cumhurbaşkanı seçilecek

06 Temmuz 2024 09:20

Karar yazarı İsmet Berkan, İngiltere’de 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı  sona ermesi ve İşçi Partisi adayı Keir Starmer'e işaret ederek Türkiye'nin en geç 2028'de aynısını yaşayacağını savundu. Berkan, "İngiltere’de yaşanan muazzam değişim, Türkiye’de de en geç 2028’de hemen hemen aynen tekrar edecek; bir yandan CHP ülke çapında ezici bir zafer kazanıp Meclis’te tek başına çoğunluk elde edecek, bir yandan da CHP’nin üç muhtemel adayından biri daha ilk turda yüzde 50’yi aşarak Cumhurbaşkanı seçilecek." dedi.

İngiltere'nin 14 yıllık muhafazakar parti yönetimiyle yaşanan sorunları ve karşısında duran ana muhalefet partisinin iktidar mücadelesini Türkiye'de yaşanan muhalefet- iktidar ilişkisine benzeten Berkan'ın köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"(2023 seçimi) O seçimde CHP’nin Tayyip Erdoğan karşısında rahatça kazanabilecek iki adayı vardı, Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş. Bugün bu sayı üçe çıktı, artık Özgür Özel de Erdoğan’ı yenebilecek gibi duruyor.

Aradan geçen zamanda CHP, seçmene iktidara gelirse ülkeyi yönetebileceğini, hem de iyi yönetebileceğini gösterdi. Bunu belediye yönetimleri aracılığıyla yaptı CHP. Baktığınızda ‘Başarısız ve kötü yönetiyor’ diyeceğiniz bir CHP’li belediye başkanı bulmakta zorluk çekersiniz. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş 25 yıldır Ak Parti yönetiminde olan iki dev belediyeyi devraldı ve halka bir geçiş süreci yaşandığını bile hissettirmeden arızasız yönetti. Bunlar az buz beceriler değil.

Erdoğan bugün siyasi hayatının aynı anda hem en kuvvetli hem de en zayıf dönemini yaşıyor. Kuvvetli, çünkü 2023’teki seçim başarısı en yeminli düşmanlarını bile susturdu. Artık meşruiyeti hakkında en ufak bir tereddüt bile yok. Ama en zayıf, çünkü hepimiz 2028’de Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağını biliyoruz.

Bu bilgiye rağmen ne Erdoğan’ın ne de partisinin 2028 için farklı bir aday arayışı içinde olmaması da çok düşündürücü. Çünkü akla Erdoğan’ın yeniden aday olmayı zorlayacağı ihtimalini getiriyor. Hemen söyleyeyim, yeniden adaylık Erdoğan’ın yaşayacağı seçim yenilgisini sadece daha fazla büyütür."