Gündem

İsmail Saymaz: 50+1 çıkışı yapan Erdoğan'ı “kimler ikna etmiş olabilir” diye sorduğum bir Beştepe sakini, o ismi işaret etti

21 Kasım 2023 09:21

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, bir Beştepe sakininin, “50+1 şartının değişmesi isabetli olur” diyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ikna eden ismi sorduğunda Genel Başkan Vekili Efkan Ala'yı işaret ettiğini yazdı. Saymaz, “Ala'nın AK Parti'nin MHP'den ‘bağımsız' olmasını savunduğunu söylüyorlar” dedi.

“Ben Erdoğan'ın yerel seçimden önce MHP ile karşı karşıya geleceğine ve Cumhur İttifakı'nı bozacak hamleler yapacağına ihtimal vermiyorum. Erdoğan, bu çıkışını Bahçeli'den habersiz yapmış olamaz” diyen Saymaz, şunları kaydetti:

“Erdoğan ve Bahçeli'nin yeni bir oyun planından söz etmek daha akılcı geliyor. Yeni oyun planı, Erdoğan'a üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığı sağlayacak bir anayasa değişikliği paketini içeriyor olabilir. Anayasa'ya göre Erdoğan'ın yeniden aday olması, TBMM'nin erken seçim kararı almasına bağlı. Yüzde 50+1 tartışması muhalefete ‘Bak sen de ittifaka muhtaç olmadan kazanabilirsin’ şeklinde bir lokma zehirli bal uzatarak, Erdoğan'ın siyasi ömrünü uzatma operasyonuna el kaldırtmaktır. Zaten yüzde 50+1 koşulunun değiştirilmesi, ittifakları otomatik olarak sonlandırmaz. Ayvalı'nın yazdığı üzere ittifakları çoğaltır. Salt çoğunluğa dayalı toplumsal konsensus, bir partinin oyu ile yer değiştirdiğinde yüzde 35'le yüzde 100'ü yönetmenin kapısı aralanacak ve bu da meşruiyet krizini davet edecektir. Doğrusu, Türk halkının bedeninde bir deli gömleğine dönüşen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni değiştirmektir.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.