"TYP’liler istihdam içinde gösterilip işsizlik düşük sayılıyor"
Araştırmaya göre, Türkiye’deki istihdam politikalarının işsizliği önleyemediğini düşünen danışmanların oranı yüzde 16.7… Danışman 11, İŞKUR’un uyguladığı istihdam politikalarının yanlış olduğunu ifade ederek, “İstihdamın siyasi ayağı olarak kullanılan bu kurumda gerçekten gerekli meslek edindirme kursları açılmamaktadır” dedi. İŞKUR’un, belediyeler, Milli Eğitim Bakanlığı vb. kamu kurumlarına 6 ile 9 ay gibi sürelerle geçici işçi alımı yapan Toplum Yararına Programı (TYP)’nı da eleştiren Danışman 11, şunları söyledi, “Bu kurumlarda temizlikçi olmak için bile siyasiler devreye girebiliyor. Bu kişilerin sigortası yatırıldığı için işsizlik rakamları düşük sayılıyor.”
Danışman 11’in sözünü ettiği, kısa adı TYP olan “Toplum Yararına Program”, seçim öncesi istihdamı geçici olarak arttırmak için kullanılacağı iddiasıyla gündeme gelmişti. TYP şöyle işliyor: İŞKUR, kişileri asgari ücret ve sigorta karşılığında temizlik, park düzenlemesi, okullarda bakım onarım gibi işlerde istihdam ediyor. Bu kişilerin ücreti İşsizlik Fonu’ndan ödeniyor. Kişiler TYP’li olarak bir yılda en fazla 9 ay, toplamda ise en fazla 24 ay çalışabiliyor.
"İsviçre çakısı gibi çalışan istiyorlar"
Araştırmaya katılan Danışman 1, işverenlerin işe alacakları kişilerden yüksek beklentileri olduğunu söyleyerek, “Mizahi tabir ile işveren, İsviçre çakısı gibi çalışan istemektedir” ifadesini kullandı. Danışman 14 ise kurumsal olmayan firmalardaki çalışma koşullarını şöyle anlattı, “Sekreter hem temizlik yapsın hem misafir karşılasın hem yemek yapsın hem telefonlara baksın; şoför hem yük indir-bindir yapsın hem irsaliye düzenlesin… Çalışma saatleri çok uzun, yasal süreler uygulanmıyor.”