Ekonomi

Işın Çelebi: Kur korumalı mevduat, Türkiye'yi darboğaza sokar

Mahfi Eğilmez ise "Üçüncü büyük krizin içerisindeyiz" dedi

07 Ekim 2022 10:53

Ekonomistler Dr. Mahfi Eğilmez ve Prof. Dr. Işın Çelebi, Altınbaş Üniversitesi'nin düzenlediği "Ekonomi Söyleşileri" programında ekonomi gündemini değerlendirdi. 

Türkiye'ye dair değerlendirmelerde bulunan Işın Çelebi, Türkiye’nin yeni dünya içinde 100 yıllık Cumhuriyet birikimi üzerine, iyi bir strateji planı ile geleceğini düzenlemesi gerektiğinin altını çizdi. Bunu yaparken, enflasyonun yüzde 83, banka kârlarının yüzde 400 olduğu bir yerde emekli maaşı 3 bin 500 TL ise yaşama standartlarını nasıl artırabiliriz konusuna odaklanmak gerektiğine değindi.

Işın Çelebi, kur korumalı mevduat (KKM) ile liralaşma uygulamasının Türkiye’yi darboğaza sokacağını da iddia etti. Işın Çelebi, “Doğalgaz konusunda Rusya’dan 10 milyar dolarlık bir borcun 2024’e ertelemesi isteniyor. Bunun üçte birinin de ruble ile ödeneceği söyleniyor. Bu, dış borç ödemelerinde sıkıntı olduğunu gösteriyor” açıklamalarında bulundu. Şu anda ithalatın ihracatı karşılama oranının %68’e düştüğüne de işaret eden Çelebi, “Bunun mutlaka %80’in üstüne çıkması lazım” dedi.  

"Enflasyonu düşürmek lazım"

Mahfi Eğilmez ise bozulan gelir dağılımını düzeltmek için enflasyonun düşürülmesi gerektiği hatırlattı. “Türkiye de genellikle büyümeye odaklanılır, enflasyon geri planda kalır. Oysa orta direğin kalmadığı ortamda ne yapıp edip enflasyonu düşürmek lazım” diye konuştu.

İthalatın artmasını da enerji fiyatlarındaki yükselişe bağlayan Eğilmez, “Kurun yüksek, TL’nin düşük olduğu yerde ihracatın artması gerekir. Oysa büyümeyi % 7’de tutmak için ithal girdilere ağırlık veriliyor. Bu da tuhaf bir şekilde ithalatı arttırıyor” değerlendirmesini yaptı.

"3. büyük krizin içerisindeyiz"

Mahfi Eğilmez, "40 katır mı 40 satır mı durumundayız. 3.büyük krizin içindeyiz" dedi. Eğilmez, Çin ekonomisinin önemli sorunları olduğunu belirterek "Konut satışlarının durgunluğa girmesiyle geri ödemelerde sorun yaşamaya başladılar. Yüzde 0.4'lük büyüme Çin için bir felaket. Buradan çıkamaz ise Japonya'nın 30 yıl önceki durgunluğuna girebilir" değerlendirmesini yaptı. Işın Çelebi de Çin'in yüzde 1'in altında büyümesinin "intihar" olduğunu belirtti.

Küresel ekonomiye dair beklentilerini dile getiren Çelebi, ABD Merkez Bankası (Fed)'in politikalarının dünyada bir üretim kıtlığına neden olduğunu belirtti.