Dünya

IŞİD'den SDG kamplarına tehdit

Örgüt mensuplarının tutulduğu kamplar 'Haçlılar ve onların Şii destekçileri tarafından yönetilen küçük düşürücü cezaevleri' olarak niteleniyor

17 Eylül 2019 01:07

IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi'ye ait olduğu iddia edilen yeni bir ses kaydı yayınlandı. Kayıtta, Bağdadi olduğu öne sürülen bir kişi örgüt üyelerine, 'cezaevleri ile kamplarda tutulan IŞİD'li tutukluların ve kadınların özgür kalması için ellerinden geleni yapma' çağrısında bulunuyor.

IŞİD bağlantılı medya ağı el Furkan üzerinden yayınlanan 30 dakikalık kayıtta, yakalanan örgüt mensuplarının tutulduğu kamplar 'Haçlılar ve onların Şii destekçileri tarafından yönetilen küçük düşürücü cezaevleri' olarak niteleniyor. Kayıtta IŞİD üyelerini sorgulayan kişilerin ve yargıçların hedef alınması çağrısı yapılıyor; 'kamplardaki tutuklular ve kadınlardan 'sabırlı olmaları' isteniyor.

En büyük kamp Haseke'de

IŞİD'in Irak ve Suriye'den büyük ölçüde temizlenmesinin ardından, yakalanan örgüt mensupları, yabancı savaşçılar ve aile üyeleri kamplara yerleştirilmişti. IŞİD'lilerin tutulduğu en büyük kamplardan biriyse Suriye'de SDG kontrolündeki Haseke vilayetinde bulunan El Hol. Bu kampta, birçoğu IŞİD üyelerinin kadın aile üyeleri olmak üzere yaklaşık 73 bin kişi yaşıyor. Suriye'nin kuzeyinde ve Irak'taki benzer gözaltı merkezlerinde tutulan IŞİD üyelerinin sayısı on binleri buluyor.

Irak'taki IŞİD üyeleri, yargılanıp çoğunlukla idam cezasına çarptırılıyor. Bazı kişilerden işkence yoluyla itiraf alındığı iddiaları insan hakları örgütlerince gündeme getiriliyor.

SDG'nin çağrıları Avrupa'dan karşılık bulmadı

Suriye'deyse IŞİD üyelerinin tutulduğu kamplar, örgütü geçtiğimiz mart ayında ABD'nin hava desteğiyle Fırat'ın doğusundan temizleyen SDG'nin kontrol ettiği bölgelerde bulunuyor. SDG'nin, yabancı ülkelerin pasaportlarını taşıyan örgüt mensuplarının kendi ülkelerinde yargılanması yönünde tekrar tekrar yaptığı çağrılar büyük ölçüde karşılıksız kalmış durumda. Öyle ki, gelinen noktada ABD Başkanı Donald Trump Avrupa'yı hedef alarak, bu kişileri 'geldikleri ülkelere yollama' tehdidi savurdu. Hollanda'nın yabancı IŞİD mensuplarının yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısında da ilerleme kat edilmiş değil.

Bağdadi'nin akıbeti bilinmiyor

Öte yandan, ses kaydındaki kişi olduğu iddia edilen Bağdadi'nin akıbeti de bir muammaya dönüşmüş durumda. ABD'nin 25 milyon ödül koyduğu Bağdadi'nin hayatta olup olmadığı bilinmiyor. Son olarak, SDG'nin IŞİD'i mart ayında nihai yenilgiye uğrattığı Bağuz'da öldürüldüğü iddia edilmişti. Ancak nisan ayında da Bağdadi'ye ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı yayınlanmıştı.