Ekonomi

İş dünyası, enflasyon muhasebesinin uygulanmasını istiyor

İş dünyası temsilcileri, enflasyon muhasebesinin 2022'yi de kapsayacak şekilde uygulanmasını talep ediyor

11 Kasım 2022 08:55

Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinde örgütlü sanayi odaları, ticaret odaları ve ticaret borsalarının başkanları ve iş insanları, enflasyonun işletmeleri tahrip ettiğini belirtiyor.

Dünya gazetesinin haberine göre iş dünyası, enflasyon muhasebesinin uygulanmasını istiyor. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, "Enflasyonun şirket bilançoları üzerindeki olumsuz etkisini her platformda dile getirdik. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye de bir rapor sunduk. İşletmeler enflasyon nedeniyle fiktif kâr elde ediyor. Buna karşılık artan fiyatın satılan ürünün yenisini almaya yetmemesi sebebiyle işletme sermayeleri hızla eriyor. Bu süreçte, işletmeler için enflasyon muhasebesi zorunluluk halini almıştır" dedi.

"Sermaye eriyor"

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, enflasyon muhasebesinin 2022'yi de kapsamı gerektiğini söyleyerek "Firmaların gerçekte olmayan kârlar üzerinden vergi ödemek durumunda kalması, mali yapılarda zayıflamaya yol açıyor. Bu aynı zamanda makroekonominin temeli olan üretim ve istihdam kapasitesini zayıflatıyor. Mevzuatta yer almasına rağmen ertelenen enflasyon muhasebesi uygulamasının bu yılı kapsayacak şekilde bir an önce yürürlüğe girmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise "Enflasyon dönemlerinde, enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerinin giderilmesine yönelik düzeltici işlemler yapılması gerekiyor. Zira yüksek enflasyonun karları ve sermayeyi erittiği gibi işletmelerin sermayeleri eridiği halde sürekli kar ediyor gibi gösteriyor. İşletmelerin teknik iflas durumuna düşmesini engelliyor" diye konuştu.

Son 3 yıllık ÜFE yüzde 300'e yaklaştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise son 3 yıllık kümülatif enflasyon oranı ÜFE yüzde 300’e TÜFE’de yüzde 150’ye yaklaştığını belirterek "Enflasyon muhasebesi, yatırımlar başta olmak üzere iktisadi faaliyete pozitif bir etki yapacaktır. Dolayısıyla bu adımın atılması, ihracat ve istihdamda sürekliliğe ve artışların sürdürülebilirliğine katkı verecektir. Enflasyon muhasebesi finansal piyasalarda da dikkat çekecektir. Dolayısıyla TL menkul kıymetlere ilgiyi de artıracağı için finansal istikrara da katkı sunacak bir adım olarak görüyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yaptığı yaptığı sosyal medya paylaşımında “Enflasyon muhasebesi zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. Gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.