Ekonomi

İş Bankası'nın kâr dağıtım talebi reddedildi

"BDDK, talebi uygun bulmadı"

01 Mart 2019 11:10

T24 Haber Merkezi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), İş Bankası'nın kâr dağıtım izni için yaptığı başvuruyu kabul etmedi.

Konuya ilişkin olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) şu açıklama yapıldı:

"Bankamız, bankacılık mevzuatı çerçevesinde, Esas Sözleşmeye göre kâr dağıtımı izni için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na başvuruda bulunmuştur. Kurum, bankacılık sektörünün geneline ilişkin özkaynak yapısının olabildiğince güçlü tutulmasına yönelik ihtiyatlı politikası paralelinde kârın bünyede bırakılması gerekliliğinden hareketle, bankamız net dönem kârının Esas Sözleşmeye göre nakden dağıtılması talebini uygun bulmamıştır."

İş Bankası'nın 2018 net kârı yüzde 9.2 artışla 6.8 milyar liraya yükseldi. Bankanın net kârı dördüncü çeyrekte ise yüzde 83 artışla 2.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Banka geçen yıl dördüncü çeyrekte 1.2 milyar lira net kâr elde etmişti.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bankada CHP’ye ait payların Hazine’ye devrini istiyor.

CHP, Atatürk’ün mirası yüzde 28’lik hissesi kapsamında İş Bankası’nda dört yönetim kurulu üyesi bulunduruyor. Yine Atatürk’ün vasiyeti gereği CHP hisselerden kar payı almıyor, elde edilen gelir Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na gönderiliyor.

Devlet müdahalesi mi?

T24 yazarı Barış Soydan BDDK'nın kâr dağıtımına izin vermemesini değerlendirdi. Konunun iki boyutu olduğunu söyleyen Soydan, "BDDK kârı, İş Bankası'nın kasasında tumak istiyor. İkinci olarak Erdoğan'ın İş Bankası'ndaki CHP hisseleri hakkındaki açıklamaları konusu var. BDDK kararının Cumhurbaşkanı'nın İş Bankası hisseleri Hazine'ye devredilecek" sözleri üzerine verilmesi ekonomi ve finans dünyasında İş Bankası'na devlet müdahalesi olarak algılanıyor" dedi.

Türkiye'nin kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, İş Bankası'ndan CHP'ye devrettiği özel mirasının CHP'nin kontrolünden çıkartılması için hükümetin bir formül aradığını söyleyen Soydan, "BDDK'nın kararı, formül arayışının bir yansıması olarak algılanıyor" diye konuştu.

"Karar olağan dışı"

Çeşitli bankalarda genel müdürlük yapmış duayen bir bankacıysa, "BDDK kararı elbette olağan dışı. Eskiden de yaptı bunu ama öncekiler mali bünyeyi güçlendirme amacını taşıyordu. Bu farklı. Şu anda CHP hisseleri tartışılıyor. Belli ki BDDK gelişmeleri beklemek istiyor" yorumunu yaptı.

Çeşitli bankalarda genel müdürlük yapmış bir bankacının görüşü de şu şekilde: BDDK kararı elbette olağan dışı. Eskiden de yaptı bunu. Ama öncekiler mali bütçeyi güçlendirme amacı taşıyordu. Bu farklı. CHP'nin İş Bankası hisselerindeki kâr payı TDK ( Türk Dil Kurumu) ve TTK (Türk Tarih Kurumu)' ya gidiyor. CHP hisseleri şu anda tartışılıyor. Belli ki BDKK gelişmeleri beklemek istiyor.

Emin Çapa: BDDK'nın hakkı var

BDDK kararıyla ilgili T24'ten Hakan Aksay'a konuşan gazeteci Emin Çapa da " BDDK'nın bunu söylemeye hakkı var. İş Bankası en güçlü bankalardan birisi. Bankalara gözümüz gibi bakmalıyız. Onlar batarsa bütün ekonomi etkilenir. İş Bankası hisselerinin devri gibi açıklamalar mülkiyet hakkının güvencede olmadığı anlamına gelir" dedi.