T24 Dış Haberler
İrlanda, İspanya ve Norveç, Filistin devletini resmen tanıyacaklarını duyurdu.
İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'deki insani kriz büyümeye devam ederken, üç Avrupa devleti, Tel Aviv'in tepkisine rağmen Filistin'le bir devlet olarak resmi ilişkiler kurulmasına karar verdi.
İrlanda Başbakanı Simon Harris, çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkesinin de Norveç ve İspanya ile birlikte gelecek haftalarda gerekli ulusal adımları atarak Filistin'i tanıyacağını bildirdi.
Harris, "Başka ülkelerin de gelecek haftalarda bize katılarak bu önemli adımı atacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store da başkent Oslo'da düzenlediği basın toplantısında "Filistin'i tanımadan Orta Doğu'da barış olamaz" diyerek ülkesinin 28 Mayıs'ta resmen Filistin devletini tanıyacağını bildirdi.
Store, "Hem İsraillilere hem de Filistinlilere siyasi çözüm sunan tek alternatifi ayakta tutmalıyız: Yana yana barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet" dedi.
Uluslararası tanınırlığın iki devletli çözüm için çaba sağlayan ılımlı Filistinli gruplara güç kazandırabileceği görüşünü sunan Store, attıkları adımın Filistin'in diğer Avrupa devletleri tarafından tanınmasının da önünü açabileceğini ifade etti.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de ülkesinin Norveç'le aynı günde, 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacağını belirtti.
Başkent Madrid'de parlamento binasında açıklamalarda bulunan Sanchez, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki "acı ve yok ediş" politikasıyla iki devletli çözümü tehlikeye attığını belirtti.
İsrail, Norveç ve İrlanda büyükelçilerini "acil istişareler için" geri çağırdı
İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Filistin'i tanıma kararlarını açıklamalarının ardından İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini istişare için geri çağırdığını bildirdi.
Katz yaptığı açıklamada, "Bugün İrlanda ve Norveç'e sert bir mesaj yolluyorum; İsrail bu konuda sessiz kalmayacaktır" dedi.
Ankara: Büyük memnuniyet duyuyoruz
Dışişleri Bakanlığı, İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin devletini tanıma yönünde karar vermelerinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.
Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Filistin’in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin’in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır" denildi.
Açıklamada Türkiye'nin Filistin'in tanınması için çabalarının süreceği belirtildi.