Dünya

İran, Kudüs'ü Filistin'in 'ebedi başkenti' olarak tanıdı

İran, 1990 tarihli Filistin Halkına Destek Yasası'na bir madde daha ekledi

28 Aralık 2017 00:55

İran parlamentosu, Kudüs’ü Filistin’in ‘ebedi başkenti’ kabul etti. 290 üyeli Majlis’in (Meclis, İran Parlamentosu) oylamaya katılan 207 üyesi de Kudüs’ün Filistin’in başkenti kabul edilmesine lehte oy verdi. 

Hükümet yükümlü kılındı

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre meclisinin bugünkü oturumlarında 1990 tarihli Filistin Halkına Destek Yasası'na bir madde daha eklendi.

İlkin tüm Kudüs'ün Filistin'in daimi başkenti olarak tanınması onaylandı, ardından hükümet bunu desteklemekle görevlendirildi. Yasada bu bir 'yükümlülük' olarak ifade edilirken Müslüman ülkelerle işbirliği yapılması ve farklı yöntemlere başvurulmasına vurgu yapıldı. İlk oylamada 207, ikincisinde 198 milletvekili lehte oy kullandı.

Trump'a misilleme

Tahran'ın hamlesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda ezici çoğunluk tarafından reddedilmesinin ardından geldi. Meclis Başkanı Ali Laricani, "ABD Başkanı'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan ederek Filistin halkı ve Müslümanlara darbe vurmak istediği bir dönemde bunun onaylanması önemlidir" dedi.