Dünya

İran Dışişleri Bakanı Zarif'in sürpriz G7 ziyaretinin ardından Trump: Görüşmek için çok erken

Javad Zarif, dün Fransa'nın davetiyle G7 toplantısının yapıldığı kente gitti

26 Ağustos 2019 13:11

Fransa'nın Biarritz kentinde gerçekleşen G7 zirvesine ABD tarafından yaptırım listesinde yer alan İran Dışişleri Bakanı Javad Zarif'in sürpriz ziyaretini değerlendiren Donald Trump, "Kendisiyle görüşmek istemedim, henüz çok erken olduğunu düşünüyorum" dedi. Trump, Fransa'nın Zarif'i Biarritz'e davet etmesinden haberdar olduğunu da ekledi. 

Fransa'nın ABD ile İran arasındaki gerilimi azaltma çabalarının bir parçası olarak yaptığı davetin ardından İran Devlet Başkanı Hassan Rouhani, ABD ile görüşmeye açık olduğunu söyledi. Rouhani, "Eğer görüştüğüm kişinin ülkemin sorununu çözeceğini bilirsem tereddüt etmem" dedi. 

Trump ise Zarif'in Biarritz'e yapacağı ziyaretle ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önceden bilgilendirildiğini söyledi. "Bana sordu, çağırmasını saygısız bulmuyorum" diyen Trump, Zarif'le süren görüşmeler sırasında başka bir toplantıdaydı. 

Kendisinin Zarif ile görüşmediği sorulduğunda Trump'ın yanıtı, "Görüşmek için çok erken olduğunu düşündüm" dedi.

ABD'nin 2018'de nükleer anlaşmasından çekilmesi ve İran'a ambargo uygulamasından beri Fransa, Körfez'de gerilimin azaltılması için çabalıyor. İran'ın ABD'ye yanıtı nükleer anlaşmanın bazı taahütlerinden çekilmek olmuştu.