Dünya

İran'da rejim karşıtı Mahsa Emini eylemleri 10. gecede de devam etti: Ölü sayısı en az 41'e yükseldi

26 Eylül 2022 08:07

T24 Dış Haberler

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “örtünme kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar için binlerce kişi, 10. gece üst üste çeşitli şehirlerde sokağa çıkıp rejimi protesto etti.

Ölü sayısının resmi olarak 41 olduğu, protestolarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümünün protestocu olduğu belirtilse de aralarında kolluk kuvveti mensupları da olduğu aktarıldı. Ancak The Guardian'ın aktardığına göre kaynaklar, ölü sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğunu savunuyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları (IHR) grubu, pazar gecesi itibariyle en az 57 kişinin protestolarda hayatını kaybettiğini açıkladı. Grup, internet kesintileri nedeniyle ölü sayısını doğrulamanın giderek zorlaştığını ifade etti. 

IHR tarafından paylaşılan videoda protestocuların başkent Tahran sokaklarında yürürken, "Diktatöre ölüm" diye slogan attığı duyuluyor. 

İran Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei, pazar günü yaptığı açıklamada, "Ayaklanmaların merkezindekilere karşı müsamaha göstermeden hızlı bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini" söyledi.

İran'da internet kullanılamayacak seviyede yavaşlatılırken, WhatsApp, Instagram ve Skype gibi platformlar da engellendi. Ülke; Facebook, Twitter, TikTok ve Telegram'ı önceden engellemişti. 

Pazar günü Tahran ve başka kentlerde rejim yanlısı gösteriler de düzenlendi. 

Berlin, Brüksel, İstanbul, Madrid, New York, Paris ve daha birçok şehirde İran'da rejime ve baskıya karşı sokağa çıkanlar için destek eylemleri yapıldı.