Dünya

İran’da bir kadın 'örtünme kurallarına uymadığı' gerekçesiyle polis tarafından vurulduktan sonra felç oldu

14 Ağustos 2024 14:07

İran’da bir kadının, sıkı başörtüsü yasaklarını ihlal ettiği gerekçesiyle polisin aracına ateş açması sonucu felç olduğu açıklandı.

İran kaynakları ve insan hakları örgütlerinin açıklamasına göre, 22 Temmuz’da ülkenin kuzeyindeki Nur kentinde meydana gelen olayda, Arezoo Badri isimli bir kadın aracının çekileceği gerekçesiyle polis tarafından durdurulmak istendi. Polisin emrine uymadığı iddia edilen Badri’nin aracına ateş açıldı. İranlı kaynaklarca komada olduğu belirtilen Badri, İran’da bir hastanede tedavi görüyor.

Geçtimiz sene, İranlı yetkililer zorunlu giyim kurallarına uymayan kadın sürücüleri belirlemek ve araçlarına el koymak amacıyla kapalı devre televizyon kameraları  kullanacaklarını duyurmuştu.İran İnsan Hakları Aktivistleri Derneği, Badri’nin ateş açılmadan önce başını örtmeden araç sürdüğünün görüntülenmiş olabileceğinini belirtti.

2022 senesinde Masha Hamini’nin gözaltında öldürülmesi sonrası ülkede alevlenen ‘Kadın, Yaşam, Özgürlük’ protestoları sırasında cinsel saldırı mağdurlarını ve saçma yaralanmalarını tedavi eden Tahranlı bir doktor “Durumuyla ilgili hiçbir haber alamadık çünkü burası sıkı bir şekilde korunan bir askeri hastane ve polis tarafından yönetiliyor. Hastaneden bilgi verecek bir doktor bulamadım” diye konuştu. Öte yandan, İranlı bir gazeteci Badri’nin vurulmasıyla ilgili detaylar ve fotoğraflara ulaştığını fakat yakın akrabalarının durumu kamuoyuna açıklamamak için baskı gördüğünü açıkladı.