Dünya

Irak'ta seçimleri galibi 'Sadr ittifakı' oldu

Şii din adamı Mukteda El Sadr liderliğindeki bloğun seçimleri kazandığı resmi olarak açıklandı

19 Mayıs 2018 14:39

Irak'ta 12 Mayıs Cumartesi düzenlenen genel seçimin ardından Şii din adamı Mukteda El Sadr liderliğindeki bloğun seçimleri kazandığı resmi olarak açıklandı. Geçen haftaki seçimde Sadr'ın liderliğindeki Sayrun listesinde, Sadr'ın partisi Istiqama'nın (Bütünlük) yanı sıra altı seküler grup ve Irak Komünist Partisi bulunuyor.

Irak Seçim Komisyonu, Sadr önderliğindeki Sayrun Lil Islah (Reforma Yürüyüş) listesinin parlamentoda 54 koltuk elde ettiğini duyurdu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin liderliğindeki Zafer İttifakı ise seçimi üçüncü bitirerek 42 sandalyede kaldı.

Ülkedeki ABD varlığına ve etkisine muhalif olan Sadr'ın, seçimin galibi olan hareketin lideri olmasına karşın karşın aday olmaması nedeniyle başbakan da olmayacak. Ancak yeni hükümetin kuruluşunda önemli bir etkisinin olacağı değerlendiriliyor.

Sadr hem ABD hem de İran karşıtı bir siyasetçi olarak bu iki ülkenin de destek vermediği bir isimdi. Milliyetçi din adamı, Irak'taki ABD güçlerine karşı iki ayaklanmaya liderlik etmişti.

Irak'ta IŞİD ile yürütülen mücadele kapsamında halen 5 bin Amerikan askeri bulunuyor. Ülke örgüte karşı 2017 Aralık ayında zaferr kazanıldığını ilan etti.

 

İran yanlısı Fetih ittifakı ise seçimi 47 sandalye ile ikinci sırada bitirdi.

Fetih ittifakının ana aksını Haşdi Şabi milislerinin politik kanadı oluşturuyor ve liderliğini Tahran destekli Hadi el Amiri yapıyor.

Mevcut Başbakan Abadi'nin seçim yenilgisinde kamudaki yolsuzluklara karşı oluşan memnuniyetsizliğin baş rol oynadığı değerlendiriliyor.

Sadr önderliğindeki koalisyon yolsuzlukla mücadele temelinde bir kampanya yürüttü.