Dünya

Irak'ta protestocular Yeşil Bölge'nin duvarlarını halatlarla indirdi; bir hafta içinde ikinci kez parlamento binasını bastı

30 Temmuz 2022 14:03

T24 Dış Haberler

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlıları, bir hafta içinde ikinci kez başkent Bağdat'taki parlamento binasını bastı.

Protestocular, içinde devlet binaları ve yabancı ülke misyonları bulunan Yeşil Bölge'yi çevreleyen duvarı halatlarla devirerek içeriye girdi. Güvenlik güçleri, göstericileri biber gazı ve ses bombalarıyla dağıtmaya çalışsa da başarılı olamadı. 

Mukteda es-Sadr'ı destekleyen protestocular, İran destekli partilerden oluşan bir hükümetin kurulmasını önlemek için parlamentoyu hedef alıyor. 

Protestocuların parlamento binasını basıp işgal etmesinin ardından planlanan oturum yapılamadı ve milletvekilleri binaya gelmedi. 

Associated Press'in aktardığına göre Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, güvenlik güçlerine protestocuları koruma emri verirken, göstericilerden de eylemleri barışçıl tutmalarını istedi. 

Yeşil Bölge'ye girenlerden 41 yaşındaki Raad Thaber, "Bugün buraya yozlaşmış siyasi sınıfı devirmek ve yeni hükümet kurulması için çerçeve oluşturulmasını önlemek için geldik" dedi.

Protestolar, Mukteda es-Sadr'ın çağrısıyla başlamıştı. Es-Sadr, İran destekli grupların hükümet kurmasına tepki olarak iktidar görüşmelerinden çekilmişti.

Çarşamba günü es-Sadr'ın yüzlerce destekçisi, Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani’yi aday göstermesinin ardından parlamento binasını basmıştı.

Öte yandan Irak Sağlık Bakanlığı, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının bugün yaptığı protestoda güvenlik güçlerinin müdahalesiyle 60 kişinin yaralandığını bildirdi.