Ekonomi

Irak Petrol Bakanı, Ceyhan'a petrol ihracatı ve 1,5 milyar dolarlık ceza gündemiyle Türkiye'ye geldi

22 Ağustos 2023 13:13

Irak Petrol Bakanı Hayan Abdel-Ghani, Ceyhan petrol terminaline petrol ihracatının yeniden başlaması konusunu görüşmek üzere Ankara’ya geldi. Haber, Irak petrol bakanlığındaki bir kaynağın verdiği bilgiye dayandırıldı.

Reuters'a konuşan bir enerji yetkilisi, Iraklı bakanın Türk mevkidaşı ile Irak’ın kuzeyinden Türkiye’nin Ceyhan limanına petrol ihracatının yeniden başlaması başta olmak üzere enerji ile ilgili konuları görüşeceğini belirtti.

Habere göre, Irak petrolünün ihracını durduran Türkiye'nin 1,5 milyar dolarlık tazminatı ve diğer açık davaları Irak yönetimi ile müzakere etmek istediğini kaydediliyor. Görüşmede, Türkiye'ye verilen cezanın da gündeme gelmesi bekleniyor

Ne olmuştu?

Irak yönetimi, bu yıl sonuçlanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin petrolünü Bağdat'ın izni olmadan ihraç ettiği gerekçesiyle 2014 yılında Türkiye'yi Uluslararası Ticaret Odası'na şikayet ederek 1,5 milyar dolarlık tazminat kazanmıştı.  

Tazminat cezasının ardından Türkiye, 25 Mart'ta Ceyhan Petrol Boru hattını kapatarak Irak petrollerinin ihracını durdurdu. Irak Federal Hükümeti, devlet şirketi SOMO'nun Ceyhan'dan petrol ihraç edebilecek tek resmi kurum olduğunu savunuyor. 

Bağdat yönetimi, Türkiye'yi IKBY petrollerini taşıma ve tankerlere yüklemesi nedeniyle 1973'te imzalanan anlaşmayı ihlal etmekle de suçluyor.