Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi

01 Ağustos 2024 15:06

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan indirerek yüzde 5'e düşürdü ve böylece Mart 2020'den beri ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu.

BoE'den yapılan açıklamaya göre, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında BoE Başkanı Andrew Bailey dahil olmak üzere 5 üye politika faizinin 25 baz puan düşürülmesi yönünde oy kullandı, 4 üye ise sabit tutulması yönünde görüş bildirdi.

Böylece, BoE politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 5'e düşürdü. Banka, politika faizinde bir yılın ardından ilk kez değişikliğe gitti ve Mart 2020'den beri de ilk kez politika faizini indirdi.

Açıklamada, yıllık enflasyonun mayıs ve haziranda BoE'nin hedefi olan yüzde 2 seviyesine ulaştığı anımsatıldı. Enflasyonun bu yılın ikinci yarısında hafif yükselmesinin beklendiği aktarılan açıklamada, ücret artışları ve hizmet sektörü enflasyonunda da gerileme görüldüğü ve aynı zamanda ekonomik büyümenin toparlandığı kaydedildi.

PPK'nin enflasyona yönelik işaretleri yakından izlemeye devam ettiği belirtilen açıklamada, "PPK, manşet enflasyondaki düşüşün ve enflasyon beklentilerine ilişkin birçok göstergenin normalleşmesinin, ücret ve fiyat belirleme dinamiklerini zayıflatmaya devam etmesini bekliyor. Ekonomik büyüme, potansiyelin altına düştükçe ve iş gücü piyasası daha da gevşedikçe ekonomide bir gevşeklik marjı ortaya çıkacaktır. Para politikasının kısıtlayıcı duruşu nedeniyle yurt içi enflasyonist sürekliliğin önümüzdeki birkaç yıl içinde ortadan kalkması bekleniyor" denildi.