Dünya

İngiliz parlamentosunda oylanan 8 Brexit önergesinin hiçbiri çoğunluk desteği alamadı

Theresa May, Muhafazakar Parti milletvekillerine Brexit anlaşmasına destek vermeleri takdirinde istifa edeceğini söylemişti

28 Mart 2019 00:57

İngiliz Parlamentosu, Brexit sürecinin geleceğine ilişkin, aralarında Brexit'in iptali ile yeni referandumun da yer aldığı 8 senaryoyu oyladı. Oylanan 8 farklı Brexit önergesinin hiçbiri çoğunluk desteği alamadı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün lideri olduğu Muhafazakar Parti milletvekillerine Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşmasına destek vermeleri takdirinde istifa edeceğini söylemişti.

Oylanan 8 önerge:

- Avrupa Birliği’nden 12 Nisan’da anlaşmasız ayrılma

- İngiltere’nin Gümrük Birliği, Tek Pazar ve Avrupa Serbest Ticaret Alanı üyeliğinin sürmesi

- İngiltere’nin Avrupa Ekonomik Alanı üyeliğinin sürmesi

- İngiltere’nin Gümrük Birliği üyeliğinin sürmesi

- İngiltere’nin Gümrük Birliği üyeliğinin sürmesi, Tek Pazar kurallarına gelecekteki düzenlemeleri kapsayacak şekilde uyması

- 50. maddenin yürürlüğünün tek yanlı durdurulması ve Brexit’in iptal edilmesi

- Brexit anlaşmasının bir referandumla halkın onayına sunulması

- Brexit anlaşması sağlanamaması durumunda, AB ile sürecek müzakereler boyunca taraflar arasındaki ilişkilerin mevcut haliyle sürmesi.

Brexit tarihinin ertelenmesi onaylandı

Diğer yandan milletvekilleri yapılan bir başka oylamada Brexit sürecinin 22 Mayıs ya da 12 Nisan tarihlerine ertelenmesine onay verdi.

Bu hafta Cuma gününe denk gelen 29 Mart, kanunen AB'den ayrılış tarihi olarak öngörülüyordu.

Bugün yapılan oylamada ise milletvekilleri bu hafta bir Brexit anlaşmasına karar verilmesi takdirinde bu tarihin 22 Mayıs'a, böyle bir anlaşmanın geçmemesi takdirinde ise 12 Nisan'a ertelenmesine onay verdi.

AB geçen hafta İngiltere'nin Brexit'in 29 Mart'tan daha ileri bir tarihe ertelenmesi talebine şartlı onay vermişti.

Mevcut koşullarda İngiltere AB'den, Brexit anlaşmasının bu hafta İngiltere Parlamentosu'ndan geçmesi halinde 22 Mayıs'ta ayrılacak.

Anlaşmanın İngiltere Parlamentosu'ndan geçmemesi halinde ise yine mevcut koşullarda İngiltere'nin Brexit konusunda son karar tarihi 12 Nisan olacak.

İngiltere'nin AB'den daha uzun bir erteleme talep etmesi halinde ise birlik üyesi 27 ülkenin de buna onay vermesi ve İngiltere'nin Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması gerekiyor.