Dünya

IMF bildirisinde Türkiye'nin makrofinansal politikalarına "kendine özgü" denildi: "Türkiye’yi bu sözlere muhatap edenler çıksın cevap versinler"

01 Eylül 2023 08:35

Hazırlanmasından 7 ay sonra, 18 Ağustos'ta yayımlanan Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2022 Türkiye 4. madde görüşmeleri basın bildirisinde, Türkiye'nin makrofinans politikaları, "kendine özgü" diye nitelendirildi. 

2022'de yapılan görüşmelerin 18 Ocak'ta sonuçlandırılmasının ardından hazırlanan basın bildirisinde IMF, "(Türkiye'de) Yetkililerin kendine özgü makrofinansal politika bileşimi, finansal fiyat oluşumunda bozulmalara yol açtı; bazı önlemler uluslararası standartlara aykırı şekilde çalışıyor veya onların uzağında kalıyor" denildi. 

IMF, "Önemli kurumların operasyonel otonomisi eridi" yorumunda bulundu. 

Daha önce 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmanlığını yapan ve Dünya Bankası'nda görev alan iktisatçı Ahmet İrfan Söylemez, IMF'nın bu ifadelerine dikkati çekerek, kullanılan, "idiosyncratic (kendine özgü) ifadesinin, "ağır bir söz" olduğunu ifade etti. 

Söylemez, X platformundan yaptığı paylaşımda, "Türkiye’yi bu sözlere muhatap edenler, bu bildiriyi onaylayanlar neredeyse çıksın cevap versinler" dedi.

Eski Hazine Müsteşarı iktisatçı Mahfi Eğilmez de Söylemez'in paylaşımını alıntılayarak, "Ülkenin uluslararası finans arenasında düştüğü duruma bak. Çok yazık" değerlendirmesinde bulundu.