T24 Dış Haberler
IMF (Uluslararası Para Fonu) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Konseyi tarafından kasım ayında görevden ayrılacak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin yerine aday gösterilmesinin ardından IMF’deki görevinden geçici olarak feragat ettiğini duyurdu.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, salı günü Twitter hesabından bir süredir devam eden AB kurumları yönetici adayları görüşmelerinde sona geldiklerini duyurdu. Tusk, Türkiye saatiyle 20:00 sıralarında da Avrupa Konseyi’nin hali hazırda IMF Başkanı olarak görev yapan Lagarde’ı Avrupa Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak aday gösterdiğini duyurdu.
Tusk, Avrupa Konseyi’nin gösterilen adaylara karar verdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Uluslararası arka planı ve şu anda IMF Başkanı olduğu düşünüldüğünde Lagarde’ın Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı için muhteşem olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.
Lagarde: IMF Yönetim Kurulu Etik Komitesi’yle yaptığım değerlendirmeler neticesinde...
Lagarde da Twitter hesabında yaptığı açıklamada adaylıktan büyük onur duyduğunu belirterek, “Bu gelişmeler ışığında ve IMF Yönetim Kurulu Etik Komitesi’yle yaptığım değerlendirmeler neticesinde adaylık süresince IMF Başkanı olarak sorumluluklarımdan feragat etme kararı aldım” dedi. IMF Başkanı, resmi Twitter hesabındaki ‘hakkında’ bölümünü de şöyle değiştirdi:
“Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı’na aday gösterildim, IMF’deki yönetici direktör olarak görevlerimden feragat ettim.”
Sadece Lagarde değil, başka pozisyonlar için de adaylar belirlendi
Avrupalı Birliği'nin (AB) önde gelen siyasetçileri, üç gün süren müzakereler sonucunda birliğin önemli pozisyonlarına Lagarde dışında şu isimleri önerdi:
- Avrupa Konseyi Başkanlığı'na Belçika Başbakanı Charles Michel
- Avrupa Komisyonu Bşkanlığı'na Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen
- AB Dış İlişkiler Şefliği'ne İspanyol siyasetçi Josep Borrell
"Fransa'nın ilki Lagarde'ı Macron önerdi"
Fransa’nın ilk kadın maliye bakanı olan Lagarde; 2011’den bu yana, 8 senedir IMF’nin başındaydı. Lagarde, seçilmesi halinde Avrupa Merkez Bankası (AMB) başkanlığı görevine gelen ilk kadın olacak.
Lagarde’ın adaylığında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un büyük rol oynadığı belirtiliyor. Reuters’a konuşan diplomatik kaynaklar Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı’na Lagarde’ı Macron’un önerdiğini ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bunu ‘çok olumlu’ karşıladığını ifade etti. Lagarde, kadınların istihdam edilmesine yönelik güçlü duruşu ile de biliniyor.
Lagarde kimdir?
BBC Türkçe, yaşanan gelişmelerin ardından Lagarde'la ilgili haberinde şu ifadeleri kullandı...
1956 yılında Paris'te doğan Lagarde, Paris X Üniversitesi'nde hukuk fakültesini bitirdikten sonra siyaset bilimi yüksek lisansı yaptı. Paris Barosu'na avukat olarak kabul edildikten sonra 1981 yılında ABD'ye giderek uluslarararası hukuk firması Baker McKenzie'de çalışmaya başladı.
İstihdam, tekelleşme, birleşme ile alım alanlarında uzmanlaşan Lagarde, çalıştığı şirketin önce yönetim kuruluna seçildi, ardından 1999 yılında şirketin küresel yönetim kurulunun başına geçti. Bu görevi de üstlenen ilk kadın oldu.
2004 yılında da şirketin küresel strateji komisyonun başkanı oldu. Lagarde'ın Fransız hükümetinde üstlendiği ilk görev ise 2005 yılında Ticaret Bakanı olarak gerçekleşti. Kısa bir dönem Tarım ve Balıkçılık Bakanlığını yürüttükten sonra 2007 yılında bir G7 ülkesinde Finans ve Maliye Bakanı olan ilk kadın oldu.
2008 Aralık ayında Avrupa Birliği'nin Ekonomik ve Mali İşler Konseyi'nin başkanı oldu.
Fransa'nın G20 liderliğini üstlenmesiyle bu grubun yürütme görevinin başına gelen Lagarde, üstlendiği bu görevler boyunca uluslararası para sisteminde reform yapılması için önemli adımlar attı.
2011 yılında IMF başkanlığına seçilen Lagarde, 2016 yılında tekrar bu görevi üstlendi.
Fransa devleti tarafından verilen en önemli madalya olan "Legion d'honneur" sahibi olan Lagarde aynı zamanda daha önce Fransa milli senkronize yüzme takımında mücadele ediyordu.
Lagarde, iki erkek çocuk annesi.
Krizden 'testosteron yüklü' anlayışı sorumlu tuttu
2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizi, dünya çapında bankalarda görülen erkek egemen ve 'testosteron yüklü' anlayışa bağladı.
2011 yılında IMF'deki görevini üstlenmesi sebebiyle kriz sırasında iyi bir yönetim sergilemekle takdir kazandı. Özellikle kriz neticesinde Yunanistan'a mali yardım sağlama konularında Lagarde'ın iyi bir mücadele verdiği görüşü hakim.
IMF'deki görevini üstlenmeden önce ise Financial Times tarafından düzenlenen bir ankette 2009 yılının Avrupa'daki en iyi maliye bakanı seçildi. Lagarde, uluslararası camiada da kuvvetli hitabı ve sözünü sakınmamasıyla saygı kazanmış bir isim.
2016 yılında suçlu bulundu
Diğer yandan Lagarde, ülkesi Fransa'da maliye bakanı olduğu dönemde, ünlü iş adamı Bernard Tapie'ye yapılan 400 milyon euroluk ödemeyi 'gerekli incelemeye tabi tutmaması' gerekçesi ile 2016 yılında suçlu bulundu. Ancak Paris'te görülen davada mahkeme Lagarde'a herhangi bir para ya da hapis cezası vermedi.
Dava 1993 yılında Adidas AG'nin satışı ile ilgili olarak devlet bankası Credit Lyonnais ile iş adamı Bernard Tapie arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyordu. Anlaşmazlık devletin 2008 yılında Bernard Tapie'ye 400 milyon euro ödemesi üzerine çözülmüştü.
Bu dönemde cumhurbaşkanı Sarkozy yönetiminde maliye bakanı olarak görev yapan Lagarde, 'gerekli incelemeleri yapmadığı' ve 'yapılan yüklü ödemeye itiraz etmediği' gerekçesiyle görevi ihmalden suçlu bulundu. IMF, Lagarde'ın başkan olarak görevine devam etmesine karar verdi.